Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Kreftforebygging med et sunt kosthold: Hvert femte tilfelle kan forebygges

Hvis vi kan øke forbruket vårt til over 400 gram om dagen, hver dag hele året, kan statistisk sett minst hvert femte framtidige krefttilfelle hindres. Hvis vi i tillegg holder oss fysisk aktive og unngår vektøkning (ikke mer enn 5 kilo i løpet av voksent liv), kan minst hvert tredje krefttilfelle forebygges. Legg til ikkerøyking, og kreftrisikoen for gruppen aktive, grøntspisende, normalvektige nordmenn vil være godt under halvparten av den risikoen som gruppen røykere med lite grønt og lite mosjon har.

Annonse

Store befolkningsundersøkelser viser at i de gruppene som spiser minst frukt og grønnsaker, er det dobbelt så mye kreft som i de gruppene som spiser mest. Et høyt forbruk av frukt og grønnsaker forebygger kreft i hele fordøyelseskanalen fra munnhulen og ned, i tillegg forebygges lungekreft. Sannsynligvis kan slike matvarer også forebygge kreft i strupe, bukspyttkjertel, bryst og urinblære. Også når det gjelder kreft i skjoldkjertelen og underlivskreft hos kvinner er det mulig at grønnsaker og frukt virker forebyggende. Grønnsaker alene kan kanskje virke forebyggende når det gjelder kreft i lever, prostata og nyre.

Annonse
Annonse