Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Kreftforebygging med et sunt kosthold: De enkelte grønnsakene

Noen grønnsak- og fruktslag er undersøkt spesielt. På grunnlag av slike studier kan man i dag trekke disse konklusjonene:

  • Rå grønnsaker reduserer kreftrisikoen i magesekken
  • Spinat og andre grønne bladgrønnsaker reduserer risikoen for å få kreft i lunger og magesekk, sannsynligvis også kreft i munn og strupe og kanskje kreft i spiserør , tykktarm og bryst
  • Grønnsaker som brokkoli, hodekål og blomkål reduserer sannsynligvis risikoen for kreft i tykk- og endetarm samt skjoldkjertel
  • Løk reduserer risikoen for kreft i magesekken, kanskje også kreft i tykktarmen
  • Gulrøtter reduserer sannsynligvis risikoen for kreft i lunge, magesekk og blære, kanskje også i munn og endetarm. Tomater reduserer risikoen for kreft i magesekken, kanskje også lunge
  • Sitrusfrukter reduserer risikoen for kreft i magesekken, kanskje også munn og spiserør
Annonse

Man vet ikke hvilke stoffer som har størst betydning når det gjelder den forebyggende virkningen av frukt og grønnsaker. Trolig er det summen av gunstige stoffer som til sammen skaper den kreftforebyggende virkningen. Derfor er det viktig å spise en variert grøntmeny.

Annonse
Annonse