Kreftforebygging med et sunt kosthold: Så mye bør du spise
Ekspertgruppen anbefaler mellom 400 og 800 gram grønnsaker og frukt daglig. Grønnsaker og frukt bør dekke 7 prosent eller mer av det samlede energiinntaket. For mange nordmenn innebærer dette at forbruket må dobles. 400 gram grønnsaker og frukt er for eksempel et halvt eple og en halv appelsin (til sammen 100 g), en gulrot (100 g), en god bukett brokkoli (100 g), en tomat (50 g) og noen salatblader (50 g). 800 gram blir det dobbelte av dette. En annen måte å uttrykke dette på er at du skal spise tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt hver dag, der en porsjon er 80-160 gram. Grønnsakene kan for eksempel fordeles som en gulrot til frokost eller lunsj og to porsjoner grønnsaker til middag. De to fruktporsjonene kan være et eple eller en appelsin til frokost eller som mellommåltider, og bær til dessert etter middag.
Den enkleste huskeregelen er å spise noe grønt til hvert måltid, og gjerne mellom måltidene i tillegg.
Det ser ut som om grønnsakene er viktigere kreftforebyggere enn frukt. Best virkning har grønnsakene når de spises rå, men også kokte grønnsaker har virkning. Høyt forbruk av grønnsaker og frukt forebygger også andre sykdommer.