Kosthold ved overvekt hos barn: Velg magre meieriprodukter
Meieriprodukter bidrar til et høyt inntak av mettet fett i kosten. Ved å velge magre meieriprodukter reduserer man inntaket av mettet fett, samtidig som energiinntaket blir lavere. Hel-fete produkter har ofte en kraftigere smak enn de magre variantene, men dette er en tilvenningssak.
Annonse
- Velg skummet melk og/eller ekstra lettmelk fremfor lettmelk og H-melk
- Velg lett/ekstra lett ost fremfor vanlig/helfet ost. Det finnes fettreduserte varianter av både guloster, brunoster, smøreoster og kremoster
- Velg lettyoghurt fremfor vanlig, helfet yoghurt (NB! Sukkerinnhold)
- Velg kesam, matyoghurt, ekstra lettrømme /rømmekolle og lett crème fraiche fremfor rømme og crème fraiche
- Velg myk vegetabilsk margarin eller olje framfor hard margarin eller smør
- Bruk eventuelt tynt lag med lettmargarin på brødskivene, men unngå dette under smørbare pålegg
- Begrens bruk av majones og majonesbaserte salater som rekesalat, italiensk salat, potetsalat og så videre.
- Unngå fete ferdigkjøpte dressinger og dressinger basert på crème fraiche, seterrømme, lettrømme og majones. Velg lettvarianter av dressinger. Dressinger kan også lages selv av kesam, yoghurt naturell eller matyoghurt, tilsatt salt/ pepper, hvitløk eller andre ulike krydderurter
- Tilbered hjemmelagede sauser med meljevning i stedet for smørjevning
- Tilbered lyse sauser med lettmelk, ekstra lettmelk eller skummet melk. Fiskekraft og grønnsakskraft kan også brukes. Server heller magre hvite sauser over fisk enn smeltet smør
- Les rubrikken «Næringsinnhold» ved kjøp av ferdige posesauser og velg typer med mindre enn fem prosent fett