Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Slik får du barn til å spise fullkorn: Nordisk forskning

Høyt inntak av fullkornsmat er det mest fremtredende særtrekket ved det tradisjonelle nordiske kostholdet, skriver NordForsk på sine nettsider. Men de gode effektene av fullkornsdietten er truet av nye matvaner – særlig middelhavsdietten. Dermed må fullkorn vike plassen for pasta, ciabatta og bagetter.

Annonse

Nå jobber nordiske forskere med å finne sannheten om helseegenskapene til den nordiske brødskiva. Forskningen skjer i regi av NordForsk og de nordiske forskningsrådene. Forskerne skal bruke biologisk materiale og kostholdsinformasjon samlet inn fra mer enn 250 000 innbyggere i Umeå, København og Tromsø.

– Vi vet at et kosthold som er rikt på fullkornsvarer har stor betydning i forhold til sukkersyke og hjerte- og karsykdommer, men på kreftområdet mangler vi tilsvarende kunnskap, sier Anne Tjønneland ved Kræftens Bekæmpelse i en pressemelding fra Norforsk.

Hun mener fullkorn også trolig er en svært viktig del av et kreftforebyggende kosthold – kanskje viktigere enn frukt og grønt. Men at det må ytterligere forskning til for å belyse dette.

  1. Jacobs D, Meyer H . Inntak av fullkorn og kronisk sykdom . Tidsskr Nor Lægeforen 2004; 124: 1399-401. .
  2. www.dr.dk/sundhed
Annonse
Annonse