Listeriose: Kjerneopplysninger
Definisjon
- Listeriose er en næringsmiddelbåren zoonose forårsaket av Listeria monocytogenes
- Listeriose er en sjelden men alvorlig bakterieinfeksjon som hovedsakelig rammer personer med nedsatt immunforsvar, samt gravide og deres fostre
- De fleste mennesker inntar av og til matvarer som inneholder Listeria, uten å bli syke1
Annonse
Kliniske hovedformer
- Bakteriemi med eller uten sepsis
- Meningitt
- Infeksjon i svangerskapet
- Granulomatosis infantisepticum - spredte abscesser i ulike organ hos nyfødte
- Fokale infeksjoner
Forekomst
- Stabil insidens i Norge siste 10 år med 10-30 meldte tilfeller årlig
- I 2020 ble det meldt 37 tilfeller, i 2021 20 tilfeller (covid-effekt?) og i 2023 39 tilfeller1
- Sannsynligvis er det betydelige mørketall2
- Antall gravide med smitte
- 0-2 smittet per år - sykdommen er 18 ganger mer vanlig hos gravide enn ikke-gravide
- Antall gravide med smitte
- De fleste smittes i Norge (> 80%), hovedsakelig fordi personer som er mottagelige for listeriose reiser lite utenlands3
- I EU/EØS-området observeres det en økende tendens i antall meldte tilfeller av listeriose, men årsaken til dette er ukjent1
- Sporadiske (enkeltstående) tilfeller er vanligst, men det har forekommet små utbrudd
- Årlig insidens av infeksjon i industrialiserte land er under én per 100.000, men den er tre ganger høyere hos personer over 70 år og hele 17 ganger høyere hos gravide
- Listeriameningitt utgjør ca. 5% av alle meningitter hos neonatale (1-4 uker)
Utbrudd i Norge
- I 1992: 8 tilfeller i Trondheim, smittekilde var varmebehandlet kjøttpålegg
- I 2005: 3 tilfeller hos pasienter ved Ålesund sykehus, sannsynlig smitte fra kjøttpålegg
- I 2007: 21 tilfeller hos pasienter ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet, smittekilden var mykost fra gårdsmeieri
- 5 pasienter døde i dette utbruddet
- 2013: 3 tilfeller hvor smittekilden var vakumpakket rakfisk
- 2022: 5 tilfeller hvor smittekilden var røkelaks fra en enkelt produsent
- 2023: 7 tilfeller hvor smittekilden var røkelaks fra en enkelt produsent
Etiologi og patogenese
- Listeria monocytogenes1
- Er svært vanlig og forekommer hos mange dyrearter og også i miljøet, blant annet i jord, planterester, dyrefôr, vann og avløpsvann
- Sykdommen kan ramme alle varmblodige dyr og kan forårsake encefalitt og abort hos dyrene
- Bakterien kan formere seg i næringsmidler ved kjøleskaptemperatur. Bakterien kan også smitte over til andre næringsmidler i kjøleskap
- Smittemåte
- Vehikkelsmitte gjennom inntak av kontaminert næringsmiddel
- Fostre eller nyfødte smitte via placenta eller i fødselskanalen
- Smitte kan også forekomme direkte fra infiserte dyr
- Smittekilde er oftest kontaminert mat:
- Spesielt upasteuriserte meieriprodukter, myke oster
- Kjøttpålegg
- Grønnsaker
- Bearbeida fiskeprodukter
- Kan også smitte direkte fra syke dyr
- Sporadiske utbrudd er vanligst
- Patogenisitet1
- Det er ukjent hvorfor denne opportunistiske mikroben en sjelden gang fører til livstruende infeksjoner - også hos ellers tilsynelatende helt friske personer
- De fleste mennesker inntar av og til matvarer som inneholder listeriabakterien uten å bli syke
- Personer med nedsatt immunforsvar kan utvikle alvorlig sykdom
Annonse
Listeria monocytogenes4
- Listeria monocytogenes
- Grampositiv stavbakterie
- Motil og fakultativ intracellulær
- 13 ulike serotyper er identifisert
- Smittedosen er høy, slik at det vanligvis kreves at bakterien formeres i et næringsmiddel, noe som for Listeria kan skje under kjølelagring
- Utbredelse
- Bakterien er vidt utbredt i naturen og finnes hos et stort antall dyrearter
- Mikroben er en intracellulær parasitt og bekjempelse av bakterien krever inntakt cellemediert immunitet
Disponerte grupper
- Høy alder
- Gravide
- Nyfødte
- Sykdommer eller tilstander med svekket cellulær immunitet
- F.eks. kreftsykdom eller aids
- Immunsupprimert pasienter
- Organtransplanterte, kreftsykdommer, bindevevssykdommer
- Alkoholisme
- Diabetes mellitus
- I ca. 1/3 av tilfellene finner en ingen sikker disponerende årsak 5
Kontaminerte næringsmidler
- Generelt er det lite L. monocytogenes i norske råvarer, men enkelte bearbeidede matvarer med lang holdbarhetstid, og som spises uten videre varmebehandling, er mulige risikoprodukter1
- Slike matvarer er oppskåret, kokt kjøttpålegg (skinke, rull, servelat etc.), rått kjøtt (gravet kjøtt, tartar og speket kjøtt som spekepølse, morrpølse etc.), gravlaks, røkelaks, rakfisk og meieriprodukter laget av upasteurisert melk
- Det er også en økt risiko for at myke modningsoster kan innholde listeriabakterier, selv om de ikke er laget av upasteurisert melk
- Bakterien kan kontaminere de fleste næringsmidler, hyppigst upasteuriserte meieriprodukter og grønnsaker6
- Isolert fra meieriprodukter i frekvenser fra 15-70%
- Mikroben kan vokse ved 4° C. Korrekt oppbevaring av fødemidler i kjøleskap er ingen garanti mot kontaminasjon
- Bakterien finnes sporadisk i tarmfloraen hos inntil 5% av friske mennesker
- Bærertiden varer sjelden utover 2-4 uker
ICPC-2
- A78 Infeksjonssykdom IKA
ICD-10
- A32 Listeriose
- A32.0 Hudlisteriose
- A32.1 Meningitt og meningoencefalitt som skyldes Listeria
- A32.7 Listeriasepsis
- A32.8 Annen spesifisert listeriose
- A32.9 Uspesifisert listeriose
- P37.2 Listeriose (disseminert) hos nyfødt
Referanser
- Smittevernveilederen. Listeriose - veileder for helsepersonell . Folkehelseinstituttet, sist oppdatert 21.06.24.
- Lassen J. Listeria monocytogenes - en opportunist med alvorlige hensikter. Tidsskr Nor Lægeforen 1999; 19: 354 PubMed
- Nygård K, Vold L, Tafjord Heier B, Bruun T og Kapperud G. Årsrapport 2010: Matbårne infeksjoner og utbrudd i 2009. Folkehelseinstituttet, mai 2010.
- Lamont RF, Sobel J, Mazaki-Tovi S, et al. Listeriosis in human pregnancy: a systematic review. J Perinat Med 2011; 39:227. PubMed
- Mylonakis E, Hohmann EL, Calderwood SB. Central nervous system infection with Listeria moncytogenes. 33 years experience at a generel hospital and review of 776 episodes from the literature. Medicine, Baltimore, 1998; 77:313-36.
- Gelfand MS. Epidemiology and pathogenesis of Listeria monocytogenes infection. UpToDate, last updated Mar 27, 2015. UpToDate
- Allerberger F, Huhulescu S. Pregnancy related listeriosis: treatment and control. Expert Rev Anti Infect Ther 2013;13(3): 395-403. PubMed
- Roed C, Engsig FN, Omland LH, Skinhoj P, Obel N., Long-term mortality in patients diagnosed with Listeria monocytogenes meningitis: a Danish nationwide cohort study. J Infect. 2012;64(1): 34-40. PubMed
- Smittevernveilederen. Listeriose - veileder for helsepersonell. Folkehelseinstituttet, sist oppdatert 19.01.2023. Siden lest 01.11.2023 www.fhi.no