Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Listeriose: Terapi

Behandlingsmål

  • Sanere infeksjonen
  • Redusere risikoen for nevrologiske sekveler

Generelt om behandlingen

  • Sykehusbehandling
  • Antibiotikabehandling, langvarig7
  • Behandlingsvarigheten minst 3 uker, ofte 6 uker eller mer

Medikamentell behandling

  • Antibiotikabehandling i sykehus
Annonse

Annen behandling

  • Intensivbehandling

Forebyggende behandling

  • Aktivt tilsyn av næringsmiddelprodusenter og overvåkning av næringsmidler (Mattilsynet)
  • Lang inkubasjonstid gjør det ofte vanskelig å spore opp smittekilden
  • Produksjonshygienisk problem
    • Listeria er i hovedsak et produksjonshygienisk problem
    • Kontaminerte råvarer er én av flere mulige kilder for introduksjon av Listeria til bedriftsmiljøet

Tiltak for risikogrupper

  • Alle gravide bør informeres om at listeriose er en alvorlig sykdom som kan smitte gjennom mat og hva de kan gjøre for å unngå å bli smittet1
  • Gravide, og personer med nedsatt immunforsvar bør ikke innta
    • Upasteuriserte melk og mat laget av slik melk
    • Myke modningsoster (camembert, brie, blåmuggost o.l.)
      • Harde oster kan brukes
      • Ost på pizza eller i sauser bør varmes godt 
    • Rakfisk, røkelaks, gravet laks
    • Rå kjøttprodukter (tartar, gravet kjøtt, spekemat)
      • Spis bare varmebehandlet kjøtt
    • Rå spirer kan også inneholde listeria
  • Gravide bør utvise forsiktighet med:  
    • Varmebehandlet kjøttpålegg (oppskåret skinke, rull, servelat o.l.)
      • Oppbevar ved 4 grader eller kaldere
      • Holdbarhetstiden for gravide kan regnes som halvparten sammenlignet med friske
    • Varmebehandlede produkter som serveres kalde (kalde karbonader, pølser, salatkjøtt, fiskekaker o.l.): 
      • Oppbevares ved 4 grader eller kaldere
      • Ikke mer enn to dager i kjøleskap
  1. Smittevernveilederen. Listeriose - veileder for helsepersonell . Folkehelseinstituttet, sist oppdatert 21.06.24.
  2. Lassen J. Listeria monocytogenes - en opportunist med alvorlige hensikter. Tidsskr Nor Lægeforen 1999; 19: 354 PubMed
  3. Nygård K, Vold L, Tafjord Heier B, Bruun T og Kapperud G. Årsrapport 2010: Matbårne infeksjoner og utbrudd i 2009. Folkehelseinstituttet, mai 2010.
  4. Lamont RF, Sobel J, Mazaki-Tovi S, et al. Listeriosis in human pregnancy: a systematic review. J Perinat Med 2011; 39:227. PubMed
  5. Mylonakis E, Hohmann EL, Calderwood SB. Central nervous system infection with Listeria moncytogenes. 33 years experience at a generel hospital and review of 776 episodes from the literature. Medicine, Baltimore, 1998; 77:313-36.
  6. Gelfand MS. Epidemiology and pathogenesis of Listeria monocytogenes infection. UpToDate, last updated Mar 27, 2015. UpToDate
  7. Allerberger F, Huhulescu S. Pregnancy related listeriosis: treatment and control. Expert Rev Anti Infect Ther 2013;13(3): 395-403. PubMed
  8. Roed C, Engsig FN, Omland LH, Skinhoj P, Obel N., Long-term mortality in patients diagnosed with Listeria monocytogenes meningitis: a Danish nationwide cohort study. J Infect. 2012;64(1): 34-40. PubMed
  9. Smittevernveilederen. Listeriose - veileder for helsepersonell. Folkehelseinstituttet, sist oppdatert 19.01.2023. Siden lest 01.11.2023 www.fhi.no
Annonse
Annonse