Forstyrrer enzymer som bidrar til vekst av kreftceller
Indol-3 carbinol er et annet våpen i kampen mot kreft. Dette får du også gjennom å spise blant annet brokkoli og kål. Indol-3 carbinol virker ved å nedsette aktiviteten i et enzym som blir forbundet med raskt utviklende brystkreft. Forskere har tidligere funnet ut at indol-3-carbinol forstyrrer cellevekst. I tillegg dempes tendensen til spredning og stoffet forandrer kreftcellers egenskaper til å feste seg til annet vev. Samme stoff er observert å motvirke også overlevelsesevnen til kreftceller. Summen av disse effektene er i følge forskerne at det hemmer veksten av kreftsvulster.
Indol-3 carbinol og et kjemisk stoff (genistein) som finnes i soyabønner, bidrar også til å øke nivået av gener som forebygger ødelagt genetisk informasjon fra å bli overført til fremtidige celle-generasjoner, og slik redusere kreftrisikoen.
Vil du vite mer
- Mineraler og vitaminer
- Prostatakreft
- Immunforsvaret - Immunsystemet
- HIV - oversiktsartikkel
- Alzheimers sykdom
- Parkinsons sykdom
- Helicobacter pylori
- Kreft i tykktarmen
- Soyabønner - veien til et sunnere liv?
- Høyt blodsukker
- Øyekomplikasjoner - diabetes
- Nyreskader - diabetes
- Fotskader - diabetes
- Mangel på folsyre
- Antioksidanter forkorter livet
- Randomiserte kontrollerte studier - hva er det?
- American Association for Cancer Research www.aacr.org
- Kirsh V.A, Peters U, Mayne ST, Subar AF, Chatterjee N, Johnson CC, Hayes RB. Prospective study of fruit and vegetable intake and risk of prostate cancer. Journal of the National Cancer Institute 2007; 99 (15): 1200-09. jnci.oxfordjournals.org
- Canene-Adams K, Lindshield BL, Wang S, Jeffery EH, Clinton SK, Erdman JW . Combinations of tomato and broccoli enhance antitumor activity in dunning R3327-H prostate adenocarcinomas . Cancer Research 2007; 67: . cancerres.aacrjournals.org
- Moretti R, Caruso P, Dal Ben M, et al. Vitamin D, Homocysteine, and Folate in Subcortical Vascular Dementia and Alzheimer Dementia. Front Aging Neurosci. 2017 May 30;9:169. PMID: 28611659 PubMed
- Reynolds EH. Folic acid, ageing, depression, and dementia . BMJ 2002; 324 (7352): 1512-15. www.bmj.com
- Yanaka A, Fahey JW, Fukumoto A, Nakayama M, Inoue S, Zhang S, Tauchi M, Suzuki H, Hyodo I, Yamamoto2 M . Dietary sulforaphane-rich broccoli sprouts reduce colonization and attenuate gastritis in helicobacter pylori–infected mice and humans. Cancer Prevention Research 2009; 2: 353. cancerpreventionresearch.aacrjournals.org
- Ytre og indre kvalitet i brokkoli- Randi Seljåsen, Planteforsk.
- Xue M, Qian Q, Adaikalakoteswari A, Rabbani N, Babaei-Jadidi R, Thornalley PJ . Activation of NF-E2–related Factor-2 reverses biochemical dysfunction of endothelial cells induced by hyperglycemia linked to vascular disease . Diabetes 2008; 57 no 10: 2809-17. diabetes.diabetesjournals.org
- Angeloni C, Leoncini E, Malaguti M, Angelini S, Hrelia P, Hrelia S . Modulation of phase II enzymes by sulforaphane: Implications for its cardioprotective potential. J. Agric. Food Chem 2009; 57: 5615-22.
- Traka M, Gasper AV, Melchini A, Bacon JR, Needs PW, Frost V, Chantry A, Jones A.M.E, Ortori C.A, Barrett DA, Ball RY, Mills RD, Mithen RF. Broccoli consumption interacts with GSTM1 to perturb oncogenic signalling pathways in the prostate. PLoS Hub for Clinical Trials 2008; 3 (7): . research-portal.uea.ac.uk
- Verhoeven DT, Goldbohm RA, van Poppel G, Verhagen H, van den Brandt PA.. Epidemiological studies on brassica vegetables and cancer risk. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 1996; 5: 733-48. cebp.aacrjournals.org
- Corradaa MM, Kawasab CH, Hallfrischc J, Mullerd D, Brookmeyere R. Reduced risk of Alzheimer’s disease with high folate intake: The Baltimore Longitudinal Study of Aging. Alzheimer´s & Dementia 2005; 1: 11-18. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Nguyena HH, Aronchika I, Brara GA, Nguyena DHH, Bjeldanes LF, Firestone GL . The dietary phytochemical indole-3-carbinol is a natural elastase enzymatic inhibitor that disrupts cyclin E protein processing. PNAS 2008; 105: 19750-755. www.pnas.org
- Fan S, Meng Q, Auborn K, Carter T, Rosen EM. BRCA1 and BRCA2 as molecular targets for phytochemicals indole-3-carbinol and genistein in breast and prostate cancer cells. British Journal of Cancer 2006; 94: 407-26. www.nature.com
- Axelsson AS, Tubbs E, Mecham B et al.. Sulforaphane reduces hepatic glucose production and improves glucose control in patients with type 2 diabetes. Sci Transl Med . 2017. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Vanduchova A, Anzenbacher P, Anzenbacherova P. Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties. J Med Food 2018. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Yagishita Y, Fahey JW, Dinkova-Kostova AT, Kensler TW. Broccoli or Sulforaphane: Is It the Source or Dose That Matters?. Molecules 2019. www.ncbi.nlm.nih.gov
- Bessler H, Djaldetti M. Broccoli and human health: immunomodulatory effect of sulforaphane in a model of colon cancer. International Journal of Food Sciences and Nutrition 2018. www.researchgate.net
- BBC GoodFood: The health benefits of broccoli www.bbcgoodfood.com
- Healthline: Benefits of broccoli www.healthline.com
- Morris MC, Wang Y, Barnes LL et al.. Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline Prospective study. Neurology 2018; 90 (3): e214-122. www.ncbi.nlm.nih.gov