Mettet fett
Hva slags fett du spiser, er slett ikke likegyldig. I hovedsak kan vi dele inn fett i to typer. Mettet fett og umettet fett.
Mettet fett er fett som blir hardt ved romtemperatur, og det er vanligvis fett vi får fra animalske kilder. Eksempler på slikt fett er hard margarin, meierismør, det hvite fettet du kan se på rødt kjøtt, ost, og det fettet du finner i kaker, kjeks, potetgull og så videre. Mettet fett og transfett er de fettypene vi skal spise minst av. De øker risikoen for hjerte- og karsykdom ved å øke det totale kolesterolet ditt.
Annonse
Vil du vite mer
Referanser
- FHI: Begrense mettet fett (indikator 21) www.fhi.no
- World Health Organization: WHO welcomes industry action to align with global trans fat elimination targets www.who.int
- American Heart Association: Trans fats www.heart.org
- Matportalen: Kostråd matportalen.no
- Helsedirektoratet:Faglige råd: Kostrådene og næringsstoffer, inntak av næringsstoffer. www.helsedirektoratet.no
- Havforskningsinstituttet: Omega-6-fettsyrer nifes.hi.no
- Helsedirektoratet: Kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. www.helsedirektoratet.no