Omega 3-fettsyrer
Noen flerumettede fettsyrer kan ikke kroppen lage selv. Dette er omega 6- og omega 3-. Kosten bør inneholde minst tre prosent av disse, hvorav minst en halv prosent er omega 3-.
Omega 3-fettsyrer kan ha spesielt god effekt på hjertet. Omega-3 fettsyrer finner du i hovedsak i fet fisk som laks, makrell og sardiner. Du kan også finne det i linfrø, rapsolje, linfrøolje, olivenolje og valnøtter.
Omega 6-fettsyrer finnes i hovedsak i planter og kjøttmat. Soyaolje, maisolje og solsikkeolje har et særlig høyt innhold av omega 6-fettsyrer.
De fleste typer mat inneholder flere ulike typer fett, altså både mettet fett, enumettet fett og flerumettet fett. Det er hva slags fett det er mest av, som avgjør om det havner i kategorien mettet eller umettet fett.
Vil du vite mer
- FHI: Begrense mettet fett (indikator 21) www.fhi.no
- World Health Organization: WHO welcomes industry action to align with global trans fat elimination targets www.who.int
- American Heart Association: Trans fats www.heart.org
- Matportalen: Kostråd matportalen.no
- Helsedirektoratet:Faglige råd: Kostrådene og næringsstoffer, inntak av næringsstoffer. www.helsedirektoratet.no
- Havforskningsinstituttet: Omega-6-fettsyrer nifes.hi.no
- Helsedirektoratet: Kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. www.helsedirektoratet.no