Transfett
Transfett man finner i mat, er inndelt i to grupper: Det som finnes naturlig i mat og kunstig framstilt transfett. Naturlig forekommende transfett produseres i tarmene hos noen dyr. Matvarer fra disse dyrene - som melk og kjøttprodukter, kan inneholde små mengder transfett.
Kunstig framstilt transfett dannes når man gjennom en kjemisk prosess tilsetter hydrogen til vegetabilsk olje. På innholdsfortegnelsen til varer som inneholder transfett, kan du lese at produktet inneholder "delvis herdet vegetabilsk fett". Transfett finner du blant annet i småkaker, kjeks, muffins og lignende.
Tidligere var margarin og posesupper vanlige kilder til transfett, men på det norske markedet har de fleste produsentene gått vekk fra dette. Om du er usikker, les innholdsfortegnelsen.
Innholdet av transfett gjør at disse varene holder seg "friske og ferske" lengre ved lagring. Transfett er det absolutt verste fettet du kan spise, fordi det øker det ugunstige LDL-kolesterolet og senker det gode HDL-kolesterolet.
Årsaker til at transfett blir brukt, er at det er lett å bruke, billig å produsere, og det varer lenge. Det gir en attraktiv smak og tekstur.
I Norge er det ikke tillatt med mer enn maksimalt to gram transfett per 100 gram fett i en matvare.
Verdens helseorganisasjon har som mål å fjerne industrielt framstilt transfett fra den globale matforsyningen innen 2023.
Mange spiser for mye fett og for mye mettet fett. Store mengder fet mat gir ekstra kalorier som fort kan føre til overvekt og fedme. Fedme øker risikoen for en rekke sykdommer, blant annet diabetes, hjerte- og karsykdom, ulike typer kreft, gallestein, søvnapnè og slitasjegikt. For mye mettet fett og transfett kan øke blodkolesterolnivåene og risikoen for koronar hjertesykdom.
Vil du vite mer
- FHI: Begrense mettet fett (indikator 21) www.fhi.no
- World Health Organization: WHO welcomes industry action to align with global trans fat elimination targets www.who.int
- American Heart Association: Trans fats www.heart.org
- Matportalen: Kostråd matportalen.no
- Helsedirektoratet:Faglige råd: Kostrådene og næringsstoffer, inntak av næringsstoffer. www.helsedirektoratet.no
- Havforskningsinstituttet: Omega-6-fettsyrer nifes.hi.no
- Helsedirektoratet: Kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. www.helsedirektoratet.no