Umettet fett
Umettet fett er vanligvis flytende ved romtemperatur. Dette fettet kommer stort sett fra vegetabilske kilder. Enumettet fett og flerumettet fett tilhører denne gruppen, og dette fettet er sunnere enn det mettede fettet. Enumettede fettsyrer bør bidra med 10–20 energiprosent av vårt daglige energiinntak.
Enumettet fett finner du blant annet i de fleste nøtter, avocado, oliven, olivenolje og rapsolje.
Flerumettet fett finner du i de fleste vegetabilske oljer, maisolje, soyaolje, solsikkeolje, og så videre. Velg kaldpressede oljer.
Rapsolje og olivenolje inneholder spesielt høye andeler ènumettede fettsyrer, og regnes som de sunneste matoljene. I tillegg inneholder rapsolje en høy andel omega-3-fettsyrer, og et riktig forhold mellom andelen omega-3-fettsyrer og omega-6-fettsyrer.
Ved å velge enumettede eller flerumettede fettkilder kan du senke risikoen for å få hjerte- og karsykdommer ved at det reduserer det ugunstige LDL kolesterolet og øker det gode HDL kolesterolet. Totalt sett reduserer dette fettet kolesterolnivået ditt.
Vil du vite mer
- FHI: Begrense mettet fett (indikator 21) www.fhi.no
- World Health Organization: WHO welcomes industry action to align with global trans fat elimination targets www.who.int
- American Heart Association: Trans fats www.heart.org
- Matportalen: Kostråd matportalen.no
- Helsedirektoratet:Faglige råd: Kostrådene og næringsstoffer, inntak av næringsstoffer. www.helsedirektoratet.no
- Havforskningsinstituttet: Omega-6-fettsyrer nifes.hi.no
- Helsedirektoratet: Kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. www.helsedirektoratet.no