Helsefordeler ved stort inntak av melk er ikke fastslått: Sentralt i tradisjonelt vestlig kosthold
Melkeprodukter er sentrale i tradisjonelt vestlig kosthold. Særlig vektlegges betydningen av melk som kilde til kalsium og vitamin D. Men ifølge forfatterne av oversiktsartikkelen mangler dokumentasjon på helsefordeler ved et høyt inntak av melk.
Ettersom den naturlige funksjonen til melk er å gi næring til og fremme veksten til unge dyr, inneholder melk essensielle næringsstoffer og flere anabolske hormoner (veksthormoner). At melkekyr stort sett er drektige, øker også nivåene av progesteron, østrogen og andre hormoner.
Hos barn som ikke får morsmelk, kan kumelk, for eksempel i form av morsmelkerstatning, være en viktig kilde til næring, men normal vekst og utvikling kan også oppnås uten melkeprodukter. Forutsetningen da er at et kosthold av god kvalitet - inkludert B12-tilskudd i kosthold med få animalske produkter, samt tilskudd av vitamin D.
Les også: NHI spør eksperten: Vitamin D
- Willett WC, Ludwig DS . Milk and Health. NEJM 2020; 382: 644-654. www.nejm.org
- Jacobs ET, Foote JA, Kohler LN, Skiba MB, Thomsom TA. Re-examination of dairy as a single commodity in US dietary guidance. Nutrition Reviews 2020; 78 (3): 225–234. academic.oup.com
- Helsedirektoratet: Kostråd www.helsedirektoratet.no