Japansk versus middelhavs diett
Men også det japanske kostholdet er i endring og er på mange måter blitt mer “vestlig”. Inntaket av animalsk protein og fett har blant annet økt mye de siste tiårene. Fettinntaket har økt betydelig, fra rundt 18 gram pr dag i 1950 til nesten 60 gram pr dag på slutten av 1990-tallet, men dette er fortsatt lavt sammenliknet med andre industrialiserte land.
Mange sverger til den mye omtalte middelhavsdietten, men hvorfor ser ikke nordmenn mer til Japan når vi vil legge om kostholdet?
Les også: Middelhavsdiett mot hjerteinfarkt
- Den mest fremtredende forskjellen på japansk kost og middelhavskost er det totale fettinntaket. Den tradisjonelle (greske) middelhavskosten har 35-40 prosent fett. Men middelhavskostholdet har i likhet med det japanske lite mettet fett, sier Arnesen.
- Grunnen til at middelhavskostholdet har fått større oppmerksomhet, er nok rett og slett at dette har vært mer utprøvd vitenskapelig. Det har nok også noe å gjøre med at vi har generelt bedre kjennskap til middelhavskulturen enn den japanske, sier Arnesen.