Slik er kostholdet
Japansk kosthold er basert på planter. Grunnstammen i dagligmaten er ris og soyaprodukter, og det brukes lite sukker og kjøtt i kostholdet.
Gjennomgangstonen er mindre fett og mer frukt og grønt sammenlignet med norsk kosthold. Det fettet som brukes, er vegetabilsk. I tillegg er høyt konsum av fisk typisk for Japan.
- Det tradisjonelle japanske kostholdet har rikelig med dampet ris, fersk fisk, grønnsaker og soyabønner. Et høyt inntak av grønn te er også karakteristisk. De bruker ikke så mye krydder i Japan, men ingefær er viktig (enten syltet ingefær til sushi eller fersk), forteller Arnesen.
Frem til rundt 1970 spiste japanerne i snitt over 300 gram ris hver pr dag. Fiskeinntaket ligger på rundt 90-100 gram pr person, noe som er høyere enn i Norge. Kostholdet består altså av relativt lite kjøtt og svært lite fett og sukker.
- På 1950- og 60-tallet lå fettinntaket på rundt 11-12 prosent av kaloriinntaket. På Okinawa spiste de tradisjonelt mindre ris enn resten av japanerne, men de spiste i stedet enorme mengder søtpotet (opptil 1 kilo per dag). Omtrent 85 prosent av kaloriinntaket til Okinawaene kom tradisjonelt fra karbohydrat, forteller Arnesen.
Noe av det positive med dette kostholdet er ifølge Arnesen det høye fiskeinntaket, i tillegg til det forholdsvis høye inntaket av flerumettet fett på bekostning av mettet fett. At kostholdet har lav kaloritetthet (få kalorier pr gram) er også heldig. Det totale kaloriinntaket i befolkningen er relativt lavt sammenliknet med vestlige land.
Han mener vi i vesten trygt kan ta til oss det japanske ordtaket “Hara hachi bu”, som betyr “Spis deg 80 prosent mett”. Det er en fornuftig leveregel blant Okinawa’ene.
Les også: Maten som forebygger