Spis mest komplekse karbohydrater

Inntaket av kostfiber er hos de fleste i Norge vesentlig lavere enn anbefalt. Gjennomsnittlig daglig inntak av kostfiber er omtrent 20 gram hos kvinner og 25 gram hos menn og bør øke til henholdsvis 25 og 35 gram per dag. Økningen bør skje i form av naturlig fiberrike matvarer, som grove kornvarer, poteter, grønnsaker, frukt, bær og nøtter. Grovt brød inneholder to til tre ganger så mye kostfiber som hvitt brød. Se etter Nøkkelhullet og Brødskalaen når du handler brød og kornvarer. De største kildene for kostfiber i norsk gjennomsnittskost er:
Annonse
- brød og andre kornvarer (50 prosent)
- frukt og bær (19 prosent)
- grønnsaker (15 prosent)
- poteter (9 prosent)
Vil du vite mer
Referanser
- Medline Plus: Carbohydrates medlineplus.gov
- Mayo Clinic: Carbohydrate loading www.mayoclinic.org
- Better Health Channel: Weight loss and carbohydrates www.betterhealth.vic.gov.au
- Helsedirektoratet: Utviklingen i norsk kosthold, 2018 helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet: Næringstoffanbefalinger helsedirektoratet.no