Diettråd for å redusere saltmengden i kosten
- Bruk ferske middagsvarer: Ferskt (eller dypfryst) kjøtt og fisk. Hermetiske, saltsprengte eller røykede middagsretter unntaksvis.
- Bruk rikelig med grønnsaker uten salttilsetning (rå eller kokt) og frukt.
- Kok potetene uten salt.
- Bruk ikke salt under tilberedningen av maten. Du kan drysse litt kaliumerstattet salt (Seltin) på maten før du spiser den.
- Bruk rikelig av krydder og krydderurter (ikke krydderblandinger da disse ofte inneholder mye salt). Litt sitronsaft på kjøtt eller fisk setter en ekstra spiss på maten.
- Ovnssteking eller mikrobølgeovnssteking bevarer naturens egne smakstoffer på en god måte.
- Bruk olje i stedet for smør når du bruker stekepannen.
- Be om saltredusert suppe eller saus hvis du bruker ferdigprodukter. Lag gjerne dine egne supper/ sauser med lite salt.
- Hvis du baker brød selv: Bruk 1 teskje salt til 1 liter væske.
Referanser
- http://helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/salt-gir-storre-risiko-for-hjerneslag-og-dodelig-hjerteinfarkt.aspx
- He F, Pombo-Rodrigues S, et.al. Salt reduction in England from 2003 to 2011: its relationship to blood pressure, stroke and ischaemic heart disease mortality. BMJ Open 2014.