Rødt kjøtt og brystkreftrisiko
Å spise mye rødt kjøtt i ung alder kobles til økt brystkreftrisiko.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
23. juni 2014
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Studien, som er blitt publisert i det medisinsk tidsskriftet British Medical Journal (BMJ ), viser at kvinner som spiser mye rødt kjøtt i ung alder, øker sin risiko for å utvikle brystkreft med 22 prosent.
Studien viser også en redusert risiko for de kvinnene som spiser mye belgfrukter, fjærkre, nøtter og fisk.
Les også: Belgfrukter - supermat
Forskerne konkluderer også med at et høyere inntak av jern ikke var koblet til økt brystkreftrisiko.
Analysen er gjennomført ved hjelp av data fra 88 803 kvinner i alderen 26-45 år. Studien startet i 1991, og bestod av fire årlige spørreskjema om kosthold. Oppfølgingsperioden varte i 20 år.
I spørreskjemaet skulle deltakerne rangere svarene om de spiste rødt kjøtt fra «aldri eller sjeldnere enn en gang i måneden" til "seks eller mer per dag".
Forfatterne bak studien skriver at de definerer rødt kjøtt som: ubehandlet kjøtt som okse, svin eller lam og bearbeidet rødt kjøtt som pølser og bacon. Fjærkre er kylling og kalkun, mens fisk inkluderer tunfisk, laks makrell og sardiner. Belgfrukter er bønner, linser og erter. Nøtter var også inkludert i spørreskjemaet.
Les også: Nøtter forlenger livet!
Tidligere studier har antydet at det ikke er noen signifikant sammenheng mellom et kosthold med mye rødt kjøtt og kreftsykdommen. Men en av forfatterne bak studien som nå er publisert i BMJ, Maryam Farvid ved Harvard School of Public Health, sier at de fleste andre undersøkelser er gjort ved å evaluere kostholdet til eldre kvinner. I den aktuelle studien er det yngre kvinner som er undersøkt.
- Farvid M, Cho E, et.al. Dietary protein kilder i tidlig voksen alder og brystkreft forekomst: prospektiv kohortstudie. BMJ 2014. dx.doi.org
- www.nhs.uk