Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Kostråd - om rødt kjøtt, brød og andre kornvarer

Et kosthold med lite rødt kjøtt er kreftforebyggende, årsaken er trolig ikke bare fettypen i kjøttet. Når vi spiser mye rødt kjøtt, danner bakteriene i tarmen trolig mer kreftfremkallende nedbrytningsprodukter.

rått kjøtt
Et kosthold med lite rødt kjøtt er kreftforebyggende, årsaken er trolig ikke bare fettypen i kjøttet.

Sist oppdatert:

13. mai 2014

Rødt kjøtt

Spis mer fisk og fjørfe på bekostning av rødt kjøtt (storfe- fåre- og svinekjøtt). Forebygg overvekt ved å spise lite fett og mye vegetabilsk mat.

Et kosthold med lite rødt kjøtt er kreftforebyggende, årsaken er trolig ikke bare fettypen i kjøttet. Når vi spiser mye rødt kjøtt, danner bakteriene i tarmen trolig mer kreftfremkallende nedbrytningsprodukter. Hvis kjøttet stekes, dannes det i tillegg kreftfremkallende stoffer i stekeskorpen. Et kosthold med mye rødt kjøtt, pølser, hamburgere og andre produkter av slikt kjøtt øker sannsynligvis risikoen for tykktarms- og endetarmskreft, og kanskje også risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, bryst, prostata og nyrer.

Annonse

I stedet for rødt kjøtt (storfe-, svine- og fårekjøtt) bør vi heller bruke fisk, kylling og annen fugl i kostholdet. Hvis du bruker rødt kjøtt, bør mengden begrenses til 80 gram om dagen.

Vil du vite mer

Annonse
Annonse