Kostråd - om rødt kjøtt, brød og andre kornvarer
Et kosthold med lite rødt kjøtt er kreftforebyggende, årsaken er trolig ikke bare fettypen i kjøttet. Når vi spiser mye rødt kjøtt, danner bakteriene i tarmen trolig mer kreftfremkallende nedbrytningsprodukter.

Sist oppdatert:
13. mai 2014
Rødt kjøtt
Spis mer fisk og fjørfe på bekostning av rødt kjøtt (storfe- fåre- og svinekjøtt). Forebygg overvekt ved å spise lite fett og mye vegetabilsk mat.
Et kosthold med lite rødt kjøtt er kreftforebyggende, årsaken er trolig ikke bare fettypen i kjøttet. Når vi spiser mye rødt kjøtt, danner bakteriene i tarmen trolig mer kreftfremkallende nedbrytningsprodukter. Hvis kjøttet stekes, dannes det i tillegg kreftfremkallende stoffer i stekeskorpen. Et kosthold med mye rødt kjøtt, pølser, hamburgere og andre produkter av slikt kjøtt øker sannsynligvis risikoen for tykktarms- og endetarmskreft, og kanskje også risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, bryst, prostata og nyrer.
I stedet for rødt kjøtt (storfe-, svine- og fårekjøtt) bør vi heller bruke fisk, kylling og annen fugl i kostholdet. Hvis du bruker rødt kjøtt, bør mengden begrenses til 80 gram om dagen.