Sukkers helsemessige betydning: Sukker og tannråte
Sukker er en risikofaktor for å få tannråte. Sukker nedbrytes av bakteriebelegg på tannoverflaten til syrer som tærer på tannemaljen. Lengre perioder med høyt sukkerforbruk øker risikoen for tannråte. Sukker er derfor en meget vesentlig risikofaktor for å få tannråte hos personer med dårlig munnhygiene. God munnhygiene med daglig tannbørsting med fluortannkrem kan oppveie effekten av et moderat sukkerforbruk, og det forklarer antakelig at forekomsten av tannråte har falt fra slutten av 70-tallet.
Annonse
Referanser
- Mullee A, Romaguera D, Pearson-Stuttard J, et al. Association Between Soft Drink Consumption and Mortality in 10 European Countries. JAMA Intern Med. 2019;179(11):1479–1490. PMID: 31479109 PubMed
- Imamura F, O'Connor L, Ye Z, et al. Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction. Br J Sports Med. 2016;50(8):496-504. PubMed
- Centers for Disease Control and Prevention. Get the Facts: Added Sugars. Page last reviewed: November 28, 2021. www.cdc.gov