Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Lavere blodtrykk

Deltagerne som hadde et vegetarisk kosthold, hadde lavere blodtrykk enn de som spiste kjøtt i begge studietypene.

Forskerne målte forskjellen i millimeter kvikksølv (mmHg) - enheten blodtrykket måles i - mellom deltakerne som hadde et vegetarisk kosthold og deltakere som også spiste kjøttt.

Overtrykket er trykket i pulsårene (arteriene og arteriolene) når hjertet trekker seg sammen - det systoliske trykket. Undertrykket er trykket i pulsåren mellom hjerteslagene - det diastoliske trykket. Et blodtrykk på 150/90 betyr altså at trykket er 150 på det høyeste, og 90 på det laveste.

Forskerne fant ut at det systoliske trykket hos vegetarianere var 4,8 mmHg lavere i de kliniske studiene og 6,9 mm Hg lavere i observasjonsstudiene.

I forhold til det diastoliske trykket, fant forskerne at trykket hos vegetarianere var 2,2 mmHg lavere i de kliniske studiene og 4,7 mmHg lavere i observasjonsstudiene.

Denne reduksjonen, sier forskerne, er lik de helsemessige fordelene av en diett med lite salt eller en vektreduksjon på 5 kg . Å redusere det systoliske trykk med 5 mm Hg er også forbundet med 9 prosent lavere risiko for å dø av koronar hjertesykdom og 14 prosent lavere risiko for død av hjerneslag.

Les også: Belgfrukter - supermat

  1. Yokoyama Y, Nishimura K, Barnard ND, et al. Vegetarian Diets and Blood Pressure: A Meta-Analysis.. JAMA Intern Med 2014;Feb 24:Epub ahead of print.
Annonse
Annonse