Kan mat påvirke kreftrisiko?: Fem om dagen
I 1990 anbefalte Verdens Helseorganisasjon alle å spise minst fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen for å forhindre kreft og andre kroniske sykdommer.
I en leder i det samme tidsskriftet - "Journal of the National Cancer Institute" - skriver professor Walter Willet ved Harvard University at funnene fra denne studien ikke er uventet. Men han skriver også at enkelte stoffer som finnes i noen frukter og grønnsaker, likevel kan ha en viktig, beskyttende effekt. For eksempel tyder forskning på at stoffer i tomater kan redusere risikoen for prostatakreft, mens det er stoffer i brokkoli som kan beskytte mot tarmkreft.
Les også: Brokkoli - mer enn mat
I tillegg tyder forskning på at et kosthold med frukt og grønnsaker kan beskytte mot for eksempel hjerte- og karsykdommer.
Grønnsaker ser ut til å være rikere på næringsstoffer, og derfor mer gunstig enn frukt.
- Boffetta P, Couto E, et.al. Fruit and Vegetable Intake and Overall Cancer Risk in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC). Journal of the National Cancer Institute 2010; : .