Mat som er bra for tarmen
Personer som spiser mye grønnsaker, nøtter, fisk og fiberrik mat har mer av de helsefremmende tarmbakterier enn de som spiser mye animalske matvarer, sukker, sterk alkohol og salt.

Av:
Merethe Kvam, journalist.
Sist oppdatert:
27. apr. 2021
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Dette ifølge en metaanalyse som ble publisert i tidsskriftet Gut i april 20211.
Bakteriefloraen i tarmen påvirker balansen mellom proinflammatoriske (disponerer for betennelse) og antiinflammatoriske (beskytter mot betennelse) reaksjoner i tarmen. Mikrobiell konkurranse om næringsstoffer spiller en nøkkelrolle i å kontrollere denne balansen, noe som i sin tur påvirker de lokale immunreaksjonene i tarmen men også immunsystemet i hele kroppen.
Ettersom de ulike mikrobene trives med ulike typer mat, er spørsmålet om vi kan innta næring som fremmer et antiinflammatorisk økosystem i tarmen. Forfatterne av den aktuelle studien hadde som mål å avdekke samspillet mellom kosthold, tarmmikrobiota (bakteriefloraen) og deres evne til å sette i gang en tarmbetennelse.
Les også: Høyt fettinntak knyttes til uheldige forandringer i tarmen
- Weersma RK, Bolte AL, Vila AV, Imhann F, et al.. Long-term dietary patterns are associated with pro-inflammatory and anti-inflammatory features of the gut microbiome. Gut 2021. gut.bmj.com