Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Mat som har negativ innvirkning

Fra før av er det kjent at vestlig kosthold og lavgradig betennelse i tarmen er medvirkende for et økende antall immunsykdommer. Hvor mye man spiser, hva man spiser, og når man spiser har betydning for tarmfloraen og påvirker immunsystemet. 

Annonse

Funnene fra den aktuelle studien viser konsistente sammenhenger mellom kost-tarm-mikrobiom for de ulike studiegruppene med henholdsvis Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, irritabel tarm og friske individer. Høyt inntak av animalske matvarer, bearbeidet mat, alkohol og sukker fører til et mikrobielt miljø som er karakteristisk for betennelser, og som er forbundet med høyere nivåer av tarmbetennelsesmarkører.

Justering av bakteriefloraen i tarmen gjennom dietter rike på grønnsaker, belgfrukt, korn, nøtter og fisk, og høyere inntak av plantekost fremfor animalske matvarer, har ifølge forskerne potensiale til å forebygge tarmbetennelsesprosesser som er viktige for mange kroniske sykdommer.  

  1. Weersma RK, Bolte AL, Vila AV, Imhann F, et al.. Long-term dietary patterns are associated with pro-inflammatory and anti-inflammatory features of the gut microbiome. Gut 2021. gut.bmj.com
Annonse
Annonse