Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Middelhavsdiett kobles til redusert brystkreftrisiko: Olivenolje mot brystkreft

Forskerne fulgte kvinnene i nesten fem år og kontrollerte for en rekke variabler, som alder, røyking, BMI, familiehistorie med kreft og fysisk aktivitet. 35 av kvinnene utviklet brystkreft.

Sammenlignet med kontrollgruppen, hadde gruppen som supplerte kostholdet med extra virgin olivenolje 68 prosent lavere risiko for brystkreft. Det var også en lavere risiko blant de som spiste nøtter, men reduksjonen var ikke statistisk signifikant.

Til NY Times, sier en av forfatterne bak studien, at de vanligvis ikke gjør kliniske studier med ernæring, og at dette er den første studien som viser at en viss type diett kan redusere risikoen for å få brystkreft.

Forfatterne skriver innledningsvis at brystkreft er den type kreft som rammer kvinner oftest, og forekomsten har økt med mer enn 20 prosent siden 2008. Tidligere observasjonsstudier har allerede antydet at middelhavsdietten kan redusere risikoen for brystkreft

Les også: Middelhavsdiett mot tidlig aldring

  1. Toledo E, Salas-Salvadó, et.al. Mediterranean Diet and Invasive Breast Cancer Risk Among Women at High Cardiovascular Risk in the PREDIMED Trial. JAMA Intern Med 2015. DOI:10.1001/jamainternmed.2015.4838 DOI
  2. www.nytimes.com
  3. Van den Brandt P, Schulpen M. Mediterranean diet adherence and risk of postmenopausal breast cancer: results of a cohort study and meta-analysis. IJC 2017.
Annonse
Annonse