Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Tips til en hverdag med middelhavsmat

Middelhavsdiett, reker

Middelahavsdietten er ikke en fettfattig diett, men fettet kommer i liten grad fra mettede kilder som smør, fett kjøtt, bakverk eller meierifett. Den er rik på enumettet fett - som er hjertesunt (olivenolje og nøtter), og en god kilde til omega 3 fettsyrer (sjømat, spesielt fet fisk).

Annonse

Les også: Middelhavsdiett mot hjerteinfarkt

Ønsker du å spise middelhavsmat, må du spise mye av dette:

  • Frukt og grønnsaker - fersk, frossen, hermetisert eller tørket. Minst fem porsjoner hver dag - mer hvis du kan, og helst et bredt utvalg. Dette er matvarer rike på essensielle næringsstoffer som har lavt kalorinivå.
  • Stivelsesholdige matvarer som brød, nudler, ris, pasta. Fullkornvariantene har generelt et høyere fiberinnhold - dette er også bra for fordøyelsen.
  • Fisk. Hvit fisk inneholder lite fett og kalorier, og er gunstig om man skal gå ned i vekt. Fett inneholder essensielle omega-3 fettsyrer og vitamin D.
  • Nøtter og nøttepålegg - usaltede varianter. Nøtter er rike på enumettet fett. Prøv å spise 30-35 gram (en håndfull) hver dag.
  • Bruk oljer rike på enumettet fett, som oliven- og rapsolje.
  1. Toledo E, Salas-Salvadó, et.al. Mediterranean Diet and Invasive Breast Cancer Risk Among Women at High Cardiovascular Risk in the PREDIMED Trial. JAMA Intern Med 2015. DOI:10.1001/jamainternmed.2015.4838 DOI
  2. www.nytimes.com
  3. Van den Brandt P, Schulpen M. Mediterranean diet adherence and risk of postmenopausal breast cancer: results of a cohort study and meta-analysis. IJC 2017.
Annonse
Annonse