Kolesterol og hjertesykdom

Arnesen forteller at mettet fett generelt øker kolesterolnivåene i blodet, spesielt «det dårlige» LDL-kolesterolet, som er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdom. «Mettet fett» er egentlig en samlebetegnelse på mange ulike fettsyrer, og ikke alle mettede fettsyrer er kolesteroløkende, men de som er vanligst i et typisk kosthold, er det.
Men fett har også en viktig funksjon i kostholdet vårt:
- Fett bidrar med energi og forbedrer opptaket av blant annet fettløselige vitaminer (vitamin A, E, D og K). Noen typer flerumettet fett er såkalt «essensielle», det vil si nødvendige å få inn via kosten for ikke å få mangelsykdommer. Disse er viktige for normal vekst og utvikling av blant annet hjernen, sier han og forteller at grunnen til at enkelte typer fett – spesielt flerumettet fett – ser ut til å være gunstig med tanke på hjerterisiko, er ikke helt fastslått.
- Men gunstige effekter på kolesterol og fettstoffer i blodet (flerumettet fett senker LDL-kolesterolet og omega-3-fettsyrer senker triglyseridene), inflammasjon, hjerterytme og levring av blodet er sannsynligvis involvert, mener Arnesen.
- Yanping L, Hruby A et.al. Saturated Fats Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease: A Prospective Cohort Study. Journal of the American College of Cardiology 2015.
- www.nhs.uk