Fortsatt mistanke, hva gjør jeg?
Hvis du fortsatt har mistanke om at plagene skyldes noe i maten, bør du skrive en kost- og symptomliste: Bruk skjemaet Kost- og symptomliste. Skriv ned alt det du spiser og alle de plagene/symptomene du får. Noter også tidspunktene for når du spiser og når du får plager. Gjør dette i 14 dager.
Annonse
Etter registreringen, tenk igjennom og svar på følgende:
- Har du plagene etter hvert måltid?
- Som oftest spiser du ikke det samme til hvert måltid. Det er da sannsynlig at det ikke er matvareintoleranse/-allergi, men noe annet.
- Er det etter enkelte måltider du har reagert?
- Har de noe til felles? Har du f.eks. inntatt melk i en eller annen form hver gang du har fått reaksjon?
- Hvis du er pollenallergiker, se etter om du reagerer på spesielle typer frukt og grønnsaker som kryssreagerer med pollen, f.eks. epler.
- Hvis du ikke har reagert i denne perioden, kan det være at du reagerer på noe du spiser sjelden. Prøv da å registrere hva du spiste det siste døgnet du fikk reaksjon, og se om det er sannsynlig at det er noe du kan ha reagert på.
Vil du vite mer
Kostråd
- Merking av matvarer/ ingrediensliste
- Allergi eller intoleranse mot kumelkprotein
- Allergi eller intoleranse mot frukt og bær
- Allergi eller intoleranse mot grønnsaker og belgfrukter
- Allergi eller intoleranse mot nøtter, mandler og frø
- Allergi eller intoleranse mot tilsetningsstoffer
- Allergi eller intoleranse mot krydder og aromastoffer
- Allergi eller intoleranse mot biogene aminer
- Glutenintoleranse (cøliaki) og hveteallergi
- Laktoseintoleranse
- Eggallergi og kost uten egg
- Allergi eller intoleranse mot fisk
- Allergi eller intoleranse mot soya