Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Allergi mot nøtter, mandler og frø: Sjokolade

Sjokolade kan være tilsatt knuste eller hele nøtter. Det er svært viktig å lese ingredienslisten på alle sjokolader nøye. Mange glemmer at marsipan og glaserte mandler er laget av nøtter.

Annonse

Noen ganger kan nøtter også være blant ingrediensene til enkelte kosmetiske produkter, som massasjeolje eller fuktighetskrem.

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Allergi mot nøtter, mandler og frø . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Wang J. Peanut, tree nut, and seed allergy: Clinical features. UpToDate, last updated May 09, 2018. UpToDate
  2. Ben-Shoshan M, Harrington DW, Soller L, et al. A population-based study on peanut, tree nut, fish, shellfish, and sesame allergy prevalence in Canada. J Allergy Clin Immunol 2010; 125:1327. PubMed
  3. Osterballe M, Mortz CG, Hansen TK, et al. The prevalence of food hypersensitivity in young adults. Pediatr Allergy Immunol 2009; 20:686. PubMed
  4. Chiang WC, Pons L, Kidon MI, et al. Serological and clinical characteristics of children with peanut sensitization in an Asian community. Pediatr Allergy Immunol 2010; 21:e429. PubMed
  5. Wainstein BK, Yee A, Jelley D, et al. Combining skin prick, immediate skin application and specific-IgE testing in the diagnosis of peanut allergy in children. Pediatr Allergy Immunol 2007; 18:231. PubMed
  6. Maloney JM, Rudengren M, Ahlstedt S, et al. The use of serum-specific IgE measurements for the diagnosis of peanut, tree nut, and seed allergy. J Allergy Clin Immunol 2008; 122:145. PubMed
  7. Asarnoj A, Movérare R, Ostblom E, et al. IgE to peanut allergen components: relation to peanut symptoms and pollen sensitization in 8-year-olds. Allergy 2010 Feb 8. Epub ahead of print.
Annonse
Annonse