Underernæring, kartlegging og forebygging: Ernæringsstatus
Når inntaket av energi og næringsstoffer tilsvarer forbruket, er personen i balanse ernæringsmessig. Når inntaket er mindre enn forbruket blir det underskudd av energigivende stoffer, og kroppen bruker av energilagrene, hovedsaklig fra fettvev, lever og muskulatur. Vitaminer og mineraler lagres i liten grad i kroppen. Ved mangel på vitaminer og mineraler oppstår mangelsymptomer. Ved mangel på vann oppstår uttørring. Nå inntaket er større enn forbruket vil overskudd av energigivende stoffer lagres i kroppen som fett, de fleste andre stoffene skilles ut av kroppen
Ernæringsmessig risiko
Ved å kartlegge ernæringsmessig risiko, kan en identifsere personer med behov for målrettet ernæringsbehandling og forebygge underernæring. Det er viktig å identifisere personer i ernæringsmessig risiko, slik at underernæring kan forbygges. Både i sykehus, sykehjem, andre helseinstitusjoner og i hjemmetjenesten skal kartlegging av ernæringsstatus og ernæringsmessig risiko inngå i rutinene ved innleggelse eller oppstart av tjenester og i videre oppfølging.
Risikogrupper for underernæring er:
- Eldre
- Demente
- Enslige
- Funksjonshemmede
- Personer med langvarig psykisk sykdom
- Personer med rus- og avhengighetslidelser
- Personer med kroniske lidelser som kreft, leddgikt, osteoporose, hjerte- og lungesykdom
Kartleggingsverktøy
Det finnes en rekke verktøy for å identifisere personer i ernæringsmessig risiko.
- MNA anbefales brukt for eldre over 65 år
- MUST (Mini UnderernæringScreeningverkTøy) egner seg både i spesialist- og primærhelsetjenesten
- Ernæringsjournal (Helsedirektoratet) er ment for kartlegging av ernæringsstatus i sykehjem og i hjemmetjenesten
- NRS 2002 anbefales til bruk i sykehus, kartlegger både ernæringsmessig risiko (med matinntak) og grad av sykdom
- SGA (Scored Patient-Generated Subjective Global Assessment)
Ved å registrere opplysninger som alder og kjønn, vekt, vektutvikling og -endringer, høyde, matinntak, grad av sykdom, fysisk funksjon og beregne kroppsmasseindeks/KMI, oppnås en skår som skal bidra til å identifisere personer i risiko. En person er i ernæringsmessig risiko hvis han eller hun skårer følgende:
- MNA: skår < 11
- MUST: skår > 2
- NRS 2002: Skår 3 eller mer
- SGA: grad B
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Underernæring, kartlegging og forebygging . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor
- Helsedirektoratet. Nasjonal faglig retningslinje om forebygging og behandling av underernæring. Sist faglig oppdatert: 14. mars 2022. www.helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet. Sykdomsrelatert underernæring. Nasjonalt råd for ernæring. Utgitt 01/17. www.helsedirektoratet.no
- Regjeringen.no. Nasjonal Helseplan 2020-2023. Helse- og omsorgsdepartementet; 2020. www.regjeringen.no
- Helsedirektoratet. Ernæring, kosthold og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Sist faglig oppdatert: 14. juni 2016. www.helsedirektoratet.no
- Benoist S, Brouquet A. Nutritional assessment and screening for malnutrition. J Visc Surg. 2015;152 Suppl 1:S3-S7. PMID: 26315577 PubMed
- Valentini A, Federici M, Cianfarani MA, Tarantino U, Bertoli A. Frailty and nutritional status in older people: the Mini Nutritional Assessment as a screening tool for the identification of frail subjects published correction appears in Clin Interv Aging. 2018 Sep 05;13:1631. Clin Interv Aging. 2018;13:1237-1244. Published 2018 Jul 13. PMID: 30034227 PubMed
- Gomes-Neto AW, van Vliet IMY, Osté MCJ, et al. Malnutrition Universal Screening Tool and Patient-Generated Subjective Global Assessment Short Form and their predictive validity in hospitalized patients. Clin Nutr ESPEN. 2021;45:252-261. PubMed
- Nursing interventions to minimise undernutrition in older patients in hospital. Nurs Stand 2008; 22: 35-40 PubMed
- Astor MC. Reernæringssyndrom. Indremedisineren. Publisert 13.10.2017. indremedisineren.no
- Mehanna HM, Moledina J, Travis J. Refeeding syndrome: what it is, and how to prevent and treat it. BMJ 2008; 336: 1495-8 British Medical Journal