Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Underernæring, kartlegging og forebygging: Reernæringssyndrom (refeeding syndrom)

Ved sult vil kroppen tilpasse seg redusert aktivitet og funksjon i cellene. Det er derfor viktig å vurdere pasientens ernæringsstatus før re-ernæring igangsettes.

Reernæringssyndrom forekommer oftest hos underernærte pasienter som har hatt et minimalt eller fraværende inntak av mat over flere dager. Tilstanden kan også forekomme hos overvektige pasienter som ikke har spist over en lengre periode.

Annonse

Risiko for reernæringssyndrom kan oppstå både etter oppstart av oral, enteral og/eller intravenøs ernæring. En for rask reernæring kan i disse tilfellene forårsake livstruende akutte situasjoner med blant annet mangel på mikronæringsstoffer, væske- og elektrolytt ubalanse, forstyrrelser i organfunksjoner og metabolismen generelt. Symptomer på reernæringssyndrom er hjertesvikt, lungeødem og arytmier, hypofosfatemi, hypokalemi, hypomagnesemi, hyperglykemi, og i noen tilfeller hypokalsemi.

Risiko for reernæringssyndrom er særlig tilstede hos personer som oppfyller ett eller flere av følgende kriterier:

  • KMI < 16 kg/m2
  • Utilsiktet vekttap >15 % de siste 3-6 måneder
  • Lite eller manglende matinntak i > 10 dager
  • Lave serumnivåer av kalium, fosfat og magnesium før ernæring igangsettes

Eller:

  • Alle som oppfyller to eller flere følgende:
  • KMI < 18,5 kg/m2
  • Utilsiktet vekttap > 10 % de siste 3-6 måneder
  • Lite eller manglende matinntak i > 5 dager
  • Overforbruk av alkohol, samt noen medisiner f.eks. insulin, cellegift, antacider /diuretika

NICE i samarbeid med British Assosiation of Parenteral and Enteral Nutrition har utarbeidet retningslinjer for oppstart av ernæringsbehandling ved refeeding syndrom.

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Underernæring, kartlegging og forebygging . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Helsedirektoratet. Nasjonal faglig retningslinje om forebygging og behandling av underernæring. Sist faglig oppdatert: 14. mars 2022. www.helsedirektoratet.no
  2. Helsedirektoratet. Sykdomsrelatert underernæring. Nasjonalt råd for ernæring. Utgitt 01/17. www.helsedirektoratet.no
  3. Regjeringen.no. Nasjonal Helseplan 2020-2023. Helse- og omsorgsdepartementet; 2020. www.regjeringen.no
  4. Helsedirektoratet. Ernæring, kosthold og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Sist faglig oppdatert: 14. juni 2016. www.helsedirektoratet.no
  5. Benoist S, Brouquet A. Nutritional assessment and screening for malnutrition. J Visc Surg. 2015;152 Suppl 1:S3-S7. PMID: 26315577 PubMed
  6. Valentini A, Federici M, Cianfarani MA, Tarantino U, Bertoli A. Frailty and nutritional status in older people: the Mini Nutritional Assessment as a screening tool for the identification of frail subjects published correction appears in Clin Interv Aging. 2018 Sep 05;13:1631. Clin Interv Aging. 2018;13:1237-1244. Published 2018 Jul 13. PMID: 30034227 PubMed
  7. Gomes-Neto AW, van Vliet IMY, Osté MCJ, et al. Malnutrition Universal Screening Tool and Patient-Generated Subjective Global Assessment Short Form and their predictive validity in hospitalized patients. Clin Nutr ESPEN. 2021;45:252-261. PubMed
  8. Nursing interventions to minimise undernutrition in older patients in hospital. Nurs Stand 2008; 22: 35-40 PubMed
  9. Astor MC. Reernæringssyndrom. Indremedisineren. Publisert 13.10.2017. indremedisineren.no
  10. Mehanna HM, Moledina J, Travis J. Refeeding syndrome: what it is, and how to prevent and treat it. BMJ 2008; 336: 1495-8 British Medical Journal
Annonse
Annonse