Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Matforgiftning: Diagnostikk

Ved toksinutløst matforgiftning går det 1-12 timer fra inntak av bedervet mat til symptomene kommer, hyppigst starter plagene etter 1-4 timer. Diagnosen stilles vanligvis på den klassiske sykehistorien med kvalme, diaré, oppkast og magesmerter noen timer etter inntak av mat. Ofte har andre som har spist det samme måltidet, liknende plager. Kjøtt, grønnsaksretter og desserter tenderer til å gi diaré. Ris og risretter tenderer til å gi oppkast.

Annonse

Risikoen for matforgiftning er særlig høy etter inntak av for dårlig kokt/stekt mat, rå sjømat, hjemmehermetisert mat, ikke-pasteuriserte mykoster, deli mat, upasteurisert melk eller juice, rå egg

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Matforgiftninger . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Gamarra RM. Food poisoning. Medscape, last updated June 26, 2015.
  2. Folkehelseinstituttet. Hva kan smitte gjennom mat og vann? Sist oppdatert 05.09.2018. fhi.no
  3. American Medical Association, American Nurses Association/American Nurses Foundation, Centers for Disease Control and Prevention, et al. Diagnosis and management of foodborne illnesses: a primer for physicians and other health care professionals. MMWR Recomm Rep 2004; 53: 1-33. PubMed
  4. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Preliminary FoodNet data on the incidence of infections with pathogens transmitted commonly through food: 10 states, United States, 2006. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2007; 56: 336-9. PubMed
  5. Logan NA. Bacillus and relatives in foodborne illness. J Appl Microbiol. 2012 Mar. 112(3):417-29.
  6. Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR. Diagnosis and Management of Foodborne Illness. Am Fam Physician. 2015;92(5):358-365. PubMed
Annonse
Annonse