Matforgiftning: Forebyggende behandling
God hygiene, gode rutiner for laging og lagring av mat, gode forbrukervaner er viktige tiltak for å unngå matforgiftning. Sjekk utløpsdato på matprodukter. Varm mat bør oppbevares rykende varm inntil servering (> 60°). Skal maten nedkjøles, bør dette skje raskt og i små volumer. Matrester må oppvarmes tilstrekkelig. Vær forsiktig med restemat som har vært oppvarmet flere ganger.
Annonse
God mathygiene:
- Rengjør skjærefjøler og kummer før og etter håndtering av fersk mat.
- Hold råe dyreprodukter godt atskilt fra ferske produkter i kjøleskapet.
- Bruk koke-/steketermometer for å avgjøre når maten er kokt.
- Plasser restemat i kjøleskapet umiddelbart etter måltid.
- Ikke sett inn store mengder varm mat i kjøleskapet uten å dele det opp i mindre porsjoner.
- Sørg for at kjøleskapet er kaldt nok (ikke over 6 grader).
Vil du vite mer
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Matforgiftninger . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor
Referanser
- Gamarra RM. Food poisoning. Medscape, last updated June 26, 2015.
- Folkehelseinstituttet. Hva kan smitte gjennom mat og vann? Sist oppdatert 05.09.2018. fhi.no
- American Medical Association, American Nurses Association/American Nurses Foundation, Centers for Disease Control and Prevention, et al. Diagnosis and management of foodborne illnesses: a primer for physicians and other health care professionals. MMWR Recomm Rep 2004; 53: 1-33. PubMed
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Preliminary FoodNet data on the incidence of infections with pathogens transmitted commonly through food: 10 states, United States, 2006. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2007; 56: 336-9. PubMed
- Logan NA. Bacillus and relatives in foodborne illness. J Appl Microbiol. 2012 Mar. 112(3):417-29.
- Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR. Diagnosis and Management of Foodborne Illness. Am Fam Physician. 2015;92(5):358-365. PubMed