Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Matforgiftning: Forebyggende behandling

God hygiene, gode rutiner for laging og lagring av mat, gode forbrukervaner er viktige tiltak for å unngå matforgiftning. Sjekk utløpsdato på matprodukter. Varm mat bør oppbevares rykende varm inntil servering (> 60°). Skal maten nedkjøles, bør dette skje raskt og i små volumer. Matrester må oppvarmes tilstrekkelig. Vær forsiktig med restemat som har vært oppvarmet flere ganger.

Annonse

God mathygiene:

  • Rengjør skjærefjøler og kummer før og etter håndtering av fersk mat.
  • Hold råe dyreprodukter godt atskilt fra ferske produkter i kjøleskapet.
  • Bruk koke-/steketermometer for å avgjøre når maten er kokt.
  • Plasser restemat i kjøleskapet umiddelbart etter måltid.
  • Ikke sett inn store mengder varm mat i kjøleskapet uten å dele det opp i mindre porsjoner.
  • Sørg for at kjøleskapet er kaldt nok (ikke over 6 grader).

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Matforgiftninger . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Gamarra RM. Food poisoning. Medscape, last updated June 26, 2015.
  2. Folkehelseinstituttet. Hva kan smitte gjennom mat og vann? Sist oppdatert 05.09.2018. fhi.no
  3. American Medical Association, American Nurses Association/American Nurses Foundation, Centers for Disease Control and Prevention, et al. Diagnosis and management of foodborne illnesses: a primer for physicians and other health care professionals. MMWR Recomm Rep 2004; 53: 1-33. PubMed
  4. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Preliminary FoodNet data on the incidence of infections with pathogens transmitted commonly through food: 10 states, United States, 2006. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2007; 56: 336-9. PubMed
  5. Logan NA. Bacillus and relatives in foodborne illness. J Appl Microbiol. 2012 Mar. 112(3):417-29.
  6. Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR. Diagnosis and Management of Foodborne Illness. Am Fam Physician. 2015;92(5):358-365. PubMed
Annonse
Annonse