Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Riktig kost for småbarn: Høyt inntak av vitamin A

Den landsomfattende kostholdsundersøkelsen blant norske to-åringer ble gjennomført for tredje gang i 2019. Den viser at to-åringene i hovedsak har et kosthold som er i tråd med nasjonale anbefalinger. Unntaket er for stort inntak av mettet fett og vitamin A, og et lavt inntak av jern hos jenter. To-åringene spiser mer grønnsaker, frukt og bær enn før, men mindre frisk frukt og mer industrifremstilt fruktmos. Inntak av vitamin A er langt over anbefalt inntak. Leverpostei er den største kilden til vitamin A. Toåringene drikker mindre søte drikker enn før. Inntak av tilsatt sukker er relativt lavt.

Anbefalt inntak av protein, fett og karbohydrater for barn i ett til to-års alder er 10-15 energiprosent protein, 30-40 prosent fett og 45-60 prosent karbohydrater. Proteininntaket bør gradvis økes til 10 til 20 prosent, som er anbefalt nivå for eldre barn og voksne.

Småbarn bør i likhet med voksne unngå transfett, begrense mengden mettet fett, og fortrinnsvis bruke flerumettet fett i kosten. Et tilstrekkelig fettinntak er viktig for småbarn. Både fordi de har et høyt kaloribehov og små mager, og fordi det er nødvendig for at barnet skal vokse og utvikle seg normalt. Mangel på essensielle fettsyrer kan skade utviklingen av sentralnervesystemet, hemme veksten og frarøve barna viktige, fettløselige vitaminer.

Generelt har norske småbarn i følge kostholdsundersøkelsene et for høyt fettinntak. Men vær klar over at både for mye og for lite kan være usunt og skadelig.

  1. American Institute for Cancer Research, Recommendation: Eat a Diet Rich in Whole Grains, Vegetables, Fruits, and Beans www.aicr.org
  2. Folkehelseinstituttet: Nasjonale kostholdsundersøkelser: Kosthold blant 2-åringer i Norge www.fhi.no
  3. Helsedirektoratet: Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet www.helsedirektoratet.no
  4. Helsedirektoratet: Anbefalinger for mat og måltider i barnehagen www.helsedirektoratet.no
  5. Gunn-Elin Aa. Bjørneboe og Christian A. Drevon . Mat og medisin. : Høyskoleforlaget, 1999.
Annonse
Annonse