Riktig kost for småbarn: Velg mat fra disse gruppene
Et variert og sunt kosthold til barn inkluderer grønnsaker, frukt og bær, grove brød og kornprodukter, bønner, linser, erter, nøtter, fisk, magert kjøtt, magre meieriprodukter og matoljer og flytende/myk margarin.
Annonse
Inntak av rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt, salt og sukker bør begrenses.
Helsedirektoratet anbefaler å sette sammen hovedmåltidene fra disse tre gruppene:
Gruppe 1:
- Grovt brød
- Grove gryn- og kornprodukter
- Havregrøt
- Poteter
- Fullkornsris
- Fullkornspasta
Gruppe 2:
- Grønnsaker, frukt og bær
Gruppe 3:
- Belgfrukter (linser, bønner og erter)
- Fisk og annen sjømat
- Ost og andre meieriprodukter
- Egg
- Kjøtt
Referanser
- American Institute for Cancer Research, Recommendation: Eat a Diet Rich in Whole Grains, Vegetables, Fruits, and Beans www.aicr.org
- Folkehelseinstituttet: Nasjonale kostholdsundersøkelser: Kosthold blant 2-åringer i Norge www.fhi.no
- Helsedirektoratet: Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet www.helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet: Anbefalinger for mat og måltider i barnehagen www.helsedirektoratet.no
- Gunn-Elin Aa. Bjørneboe og Christian A. Drevon . Mat og medisin. : Høyskoleforlaget, 1999.