Litt egg er greit
Også Knut Inge Klepp mener det er vanskelig å vurdere studier knyttet til enkeltmatvarer slik som egg.
- Dette fordi det er få gode eksperimentelle studier hvor en ser på effekten av økt inntak over tid, sier han og forklarer: Epidemiologiske studier hvor en ser på sammenheng mellom eksponering på et tidspunkt og sykdom/død senere (slik som JAMA artikkelen) kan ikke slå fast om det er kausale (årsak-virkning) sammenhenger, og de har en rekke metodologiske utfordringer; studiene er ofte finansiert av aktører som har økonomiske interesser knyttet til utfallet av studien.
Når det er sagt, mener Klepp at egg er en velsmakende matvare som kan inngå i et sunt kosthold.
- Men som med alle matvarer, er det slik at for ensidig kosthold – og for mye av en matvare - er uheldig. Egg inneholder mye kolesterol, og et høyt inntak kan derfor bidra til for høyt serum kolesterol.
Han minner om at foruten kokte og stekte egg eller eggerøre, får vi også i oss en god del egg via bakverk, vafler, pannekaker og andre ferdigretter.
- Det som er viktig fra et helsesynspunkt er hvordan totalkostholdet som egg inngår i, ser ut. Spiser en noen skiver hardkokt egg sammen med sild på rugbrød til lunsj hver dag, er det for eksempel annerledes enn om en hver dag spiser speilegg og bacon, sier Klepp.