Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Vanskelig å vite sikkert

- Studier om kosthold er generelt vanskelige å tolke. De er ofte basert på selvrapportering, og dermed er type og mengde mat man har spist ikke presist. Hvem husker nøyaktig hvor mange egg man har spist det siste året?, spør Zahid.

- Dessuten viser studiene kun en assosiasjon, ikke nødvendigvis kausalitet (årsak). Er det egginntaket som er ansvarlig for hjertesykdom, eller gjør eggspiserne også andre ting som er ugunstige for hjertet? Forskerne gjør selvfølgelig statistiske grep for å korrigere for slikt, men i praksis er det likevel vanskelig, sier han.

Zahid maner til sunn fornuft når det kommer til egg i kostholdet.

- Det beste er å vise moderasjon og sunn fornuft. Vi vet at egg inneholder kolesterol og høye kolesterolverdier i blodet øker faren for hjertesykdom. Å spise egg daglig er sannsynligvis for mye. Men har du ellers et variert kosthold og sunn livsstil, kan du antageligvis kose deg med litt egg til frokost i helgene med god samvittighet, sier han.

Annonse
Annonse