Ernæringsråd bør skreddersys
Deltagerne i studien spiste visse faste måltider, og logget alt de spiste og drakk i 14 dager. Forskerne analyserte hvordan blodsukker, insulin og fettinnhold steg eller falt etter et måltid. Informasjon om aktivitet, sammensetning av kroppsfett, søvn, sult og tarmbakterier ble også samlet inn.
Forskerne fant at det var store variasjoner i blodresponsen på samme type måltid - noe som bare delvis kan forklares av gener. Andelen næringsstoffer som fett, protein og karbohydrater som ble opplistet på matetiketter, forklarte mindre enn 40 prosent av forskjellen mellom individuelle reaksjoner på måltider med lik mengde kalorier. Identiske tvillinger hadde ofte ulik reaksjon på identisk mat. De delte også bare 37 prosent av de samme tarmbakteriene - bare to prosent mer enn det som er vanlig hos folk som ikke er i slekt (35 prosent).
Funnene viser at reaksjoner på mat er svært individuelt, og at ernæringsråd bør skreddersys til hver enkelt.
- twinsUK: Department of Twin Research & Genetic Epidemiology, King's College London, UK: When it comes to food, one size doesn´t fit all twinsuk.ac.uk
- The New York Times: Diet for one? Scientists stalk the dream of personalized nutrition www.nytimes.com