Tips til en hverdag med middelhavsmat
Spis mye av dette:
- Frukt og grønnsaker - fersk, frossen, hermetisert eller tørket. Minst fem porsjoner hver dag - mer hvis du kan, og helst et bredt utvalg. Dette er matvarer som er rike på essensielle næringsstoffer og som har lavt kalorinivå.
- Velg fullkornvariantene av brød, ris og pasta. Fullkorn har generelt et høyere fiberinnhold - dette er også bra for fordøyelsen.
- Fisk. Hvit fisk inneholder lite fett og kalorier, og er gunstig om man skal gå ned i vekt. Fett inneholder essensielle omega-3 fettsyrer og vitamin D.
- Nøtter og nøttepålegg - usaltede varianter. Nøtter er rike på enumettet fett. Prøv å spise 30-35 gram (en håndfull) hver dag.
Les også: Nøtter er godt for helsa
- Bruk oljer rike på enumettet fett, som oliven- og rapsolje.
Les også: Hva slags fett bør vi velge?
Annonse
I tillegg: Prøv å komme deg ut i solskinnet i minst 30 minutter i løpet av våren, sommeren og høsten. Det anbefales å supplere med vitamin D i enkelte tilfeller.
Les også: Dette er vitamin D-mangel
Referanser
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/mediterranean-diet/art-20047801
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/149090.php?sr