En ode til havregrøten: Langkokt versus lettkokt
Når man først har slått seg på havregrøten, dukker det plutselig flere spørsmål opp. Som: hva skal jeg velge, de langkokte eller lettkokte havregrynene?
De to typene er litt forskjellig med tanke på hvor lett det tas opp i kroppen, forklarer Jonvik.
- Lettkokte havregryn er litt mer prosessert og fortygga for oss, som gjør at næringsstoffene lettere tas opp i blodbanen. Om man skal spise frokost og treninga kommer tett på, vil det være mest gunstig med lettkokte gryn, sier hun.
De langkokte er litt tyngre å ta opp som kan gi en lavere blodsukkerstigning og mer langvarig metthetsfølelse. Ved å spise langkokte gryn, vil du altså kanskje holde litt lenger på trening.
Men Jonvik påpeker at det er individuelt hvor tungt man kan spise på forhånd og hvor bra tarmen tåler det.
- Man må selv føle på hvor tungt man kan spise. Det som er tungt og har mest fiber, holder lengst. Men om man skal trene en halvtime etter frokost, kan det være greit med litt lettere grøt, sier hun.
At mange sliter med konsistensen på havregrøten, er ingen ukjent problematikk.
Jonvik har noen tips til å gjøre havregrøten mer likbar:
- Min favoritt er å kutte opp banan, blande det inn og mose det sammen med kornene når man koker grøten. Da får selve grøten en god konsistens. Dette fungerer i mikroen også, om man moser banen litt ekstra.
Konsistensen vil variere om man lager grøten på melk eller vann. Lager man med melk, vil det i tillegg tilføre maten mer protein.
- Noen liker havregrøten litt flytende. Jeg vil heller bruke noe flytende på toppen som kan blandes inn, som yoghurt. Da kan man velge de smakene man liker, sier Jonvik.
Ved å bruke yoghurt i grøten blir den litt tynnere i seg selv, og har man hastverk vil yoghurten kjøle grøten ned.
Jonvik forteller også at enkelte foretrekker havregrøten mindre klumpete. Det kan man løse ved å male havregrynene på forhånd, da blir det som mel. Man kan stavmikse grynene før de kokes, dette endrer ikke på næringsinnholdet. Jo lengre grøten kokes, jo enklere blir det for kroppen å ta opp næringsstoffene. Men varigheten næringen gir, kan da også blir kortere.
Til slutt spør jeg Jonvik: Gi meg noen andre grunner til å spise havregrøt enn at det er bra mat før trening.
- Dette er et måltid som er godt sammensatt og kan bli veldig næringsrikt og bra. Havre er rikt på fiber, men også vitaminer og mineraler og det er en god måte å få i seg frukt og bær. Dette er noe man kanskje ikke hadde fått om man spiste brødskiver. Det er bra mat for å holde seg mett lenge, om man skal på skole, jobbe eller vil holde vekta, avslutter hun.