Fiberrik kost positivt etter hjerteinfarkt: Et enkelt grep
I denne studien brukte forskerne data fra Nurses Health Study- en amerkansk sykepeleierstudie som startet i 1976, samt en studie av 51 529 mannlige amerikanske helsearbeidere.
Fra disse to studiene brukte forskerne informasjon fra vel 4000 menn og kvinner som alle hadde overlevd et infarkt. I den aktuelle studien om fiber, ble deltagerne spurt om kosthold gjennom et spørreskjema. De ble fulgt opp i en periode på ni år etter hjerteinfarktet, og i løpet av disse årene døde 682 av kvinnene og 451 av mennene. Sjansen for å overleve ble koblet til inntak av fiber, først og fremst gjennom frokosten.
Forfatterne sier at å spise mer fiber er et enkelt livsstilsgrep hjerteinfarktpasienter kan gjøre - i tillegg til å ta medisinene.
Ifølge norske helsemyndigheter får de fleste nordmenn i seg langt mindre kostfiber enn anbefalt. Gjennomsnittlig inntak av kostfiber er omtrent 22 gram hos kvinner og 26 gram hos menn og bør øke til henholdsvis 25 og 30 gram per dag. Helsedirektoratet skriver at økningen av kostfiber bør skje i form av naturlig fiberrike matvarer, som grove kornvarer, poteter, grønnsaker, belgvekster, frukt og bær. Grovt brød inneholder 2-3 ganger så mye kostfiber som hvitt brød.
- www.helsedirektoratet.no
- Li S, Flint A, et.al. Dietary fiber intake and mortality among survivors of myocardial infarction: prospective cohort study. BMJ 2014.