Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Ingen helsefordeler ved rå melk: Klar helserisiko

Symptomer på sykdom forårsaket av inntak av rå melk er blant annet oppkast, diarè, magesmerter, feber, hodepine og smerter i kroppen. De fleste friske mennesker vil komme seg i løpet av kort tid, men noen kan utvikle symptomer som er kroniske, alvorlige eller til og med livstruende.

Annonse

Det finnes ikke vitenskaplig bevis for at det gir fordeler eller helsegevinst å drikke rå melk, men helserisikoen er klar.

Pasteurisering er en prosess som dreper skadelige bakterier. Denne prosessen foregår ved at melken varmes opp til en gitt temperatur i en viss tid. Pasteurisering dreper bakterier som er kjent for å forårsake sykdommer som listeriose, salmonellose, campylobacteriose, tyfus, tuberkulose, difteri, brucelliose og andre bakterier. Selv om melken er pasteurisert, inneholder den fortsatt lave nivå av ikke-sykdomsfremkallende bakterier som kan føre til at melken blir skjemt, det er derfor det er viktig å oppbevare melken kaldt. Forskning viser at pasteurisering ikke gir noen forskjell i næringsinnholdet i rå melk og pasteurisert melk.

  1. Vitenskapskomiteen for mattrygghet - Risikovurdering ved omsetning og konsum av råmelk www.vkm.no
  2. Upasteurisert melk og helserisiko, Rektors Blogg, Norges veterinærhøgskole www.veths.no
  3. OregonLive.com: Oregon health officials suspect two more illnesses linked to outbreak of raw milk from Wilsonville farm www.oregonlive.com
  4. FDA - Questions & Answers: Raw Milk www.fda.gov
Annonse
Annonse