Ingen helsefordeler ved rå melk: Klar helserisiko
Symptomer på sykdom forårsaket av inntak av rå melk er blant annet oppkast, diarè, magesmerter, feber, hodepine og smerter i kroppen. De fleste friske mennesker vil komme seg i løpet av kort tid, men noen kan utvikle symptomer som er kroniske, alvorlige eller til og med livstruende.
Det finnes ikke vitenskaplig bevis for at det gir fordeler eller helsegevinst å drikke rå melk, men helserisikoen er klar.
Pasteurisering er en prosess som dreper skadelige bakterier. Denne prosessen foregår ved at melken varmes opp til en gitt temperatur i en viss tid. Pasteurisering dreper bakterier som er kjent for å forårsake sykdommer som listeriose, salmonellose, campylobacteriose, tyfus, tuberkulose, difteri, brucelliose og andre bakterier. Selv om melken er pasteurisert, inneholder den fortsatt lave nivå av ikke-sykdomsfremkallende bakterier som kan føre til at melken blir skjemt, det er derfor det er viktig å oppbevare melken kaldt. Forskning viser at pasteurisering ikke gir noen forskjell i næringsinnholdet i rå melk og pasteurisert melk.
- Vitenskapskomiteen for mattrygghet - Risikovurdering ved omsetning og konsum av råmelk www.vkm.no
- Upasteurisert melk og helserisiko, Rektors Blogg, Norges veterinærhøgskole www.veths.no
- OregonLive.com: Oregon health officials suspect two more illnesses linked to outbreak of raw milk from Wilsonville farm www.oregonlive.com
- FDA - Questions & Answers: Raw Milk www.fda.gov