Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Gode og dårlige kilder til karbohydrater

karbohydrat5.jpgSøtsaker som dette gir kun "tomme kalorier", og er eksempler på mat du bør spise lite av.

Eksempler på mat som er rik på karbohydrater som er bra for kroppen, er grove kornprodukter, grønnsaker, belgfrukter, og hele frukt og bær. De usunne karbohydratene du skal være særlig påpasselig med å ikke spise for mye av, er sukkersøtede drikker, søtsaker, juice, bakevarer (som kaker, muffins, boller og så videre), hvitt brød, hvit pasta, hvit ris, og lignende.

Ofte bruker vi begrepet enkle karbohydrater om de usunne karbohydratene, og komplekse karbohydrater som er mer positive for kroppen. Komplekse karbohydrater er ikke bearbeidet, og de inneholder fiber som naturlig forekommer i matvaren. Enkle karbohydrater, eller bearbeidede karbohydrater, har fått fjernet naturlig forekommende fiber og de vitaminene og mineralene som vi får i hele korn. 

Riktignok ender både enkle og komplekse karbohydrater opp som glukose, men når du spiser mye komplekse karbohydrater, gir det vanligvis en helsebonus i form av ekstra vitaminer, mineraler og fiber. Enkle karbohydrater inneholder det vi kaller "tomme kalorier", noe som betyr at de gir energi, men lite annet.

  1. Medline Plus: Carbohydrates medlineplus.gov
  2. Mayo Clinic: Carbohydrate loading www.mayoclinic.org
  3. Better Health Channel: Weight loss and carbohydrates www.betterhealth.vic.gov.au
  4. Helsedirektoratet: Utviklingen i norsk kosthold, 2018 helsedirektoratet.no
  5. Helsedirektoratet: Næringstoffanbefalinger helsedirektoratet.no
Annonse
Annonse