Mer forskning trengs
Forfatterne bak studien som nå er publisert i Archives of Internal Medicine, gjennomgikk data fra 1216 eldre kvinner. Kvinnene ble fulgt over en 10 års-periode Omtrent halvparten av kvinnene sa at de spiste mindre enn én porsjon sjokolade per uke. Nesten 90 av de som spiste sjokolade sjelden, ble innlagt på sykehus eller døde av hjertesykdom i denne perioden, mot 65 kvinner som spiste sjokolade oftere.
Når det gjelder hjertesvikt, opplevde 35 av kvinnene som sjelden spiste sjokolade, hjertesvikt i denne perioden, mot 18 kvinner som spiste sjokolade minst en gang i uken. Det så ut til at en porsjon sjokolade i uka var nok til å gi disse fordelene.
Studien så ikke på hvorfor sjokolade ser ut til å ha denne gunstige effekten.
Dr. Brian Buijsse ved det tyske instituttet Human Nutrition, sier til Reuters at det trengs mer forskning rundt dette emnet nå, blant annet fordi andre faktorer i den aktuelle studien også kan forklare resultatene. Derfor vil han råde folk som ønsker å spise sjokolade for å bedre helsa si, om å holde det på et lavt nivå og eventuelt bytte ut annen snacks med sjokolade.
Også den medisinske redaksjonen i Norsk Helseinformatikk anfører at disse funnene ikke må overbetones. Det er ikke dramatisk store forskjeller på de som spiser litt eller som ikke spiser sjokolade. Selv om forskerne har undersøkt på det, så kan det være slik at de som spiser litt sjokolade, har sunnere levevaner på andre områder, og at det er derfor de kommer bedre ut i denne studien.
- Lewis J, Prince R, et.al. Habitual Chocolate Intake and Vascular Disease: A Prospective Study of Clinical Outcomes in Older Women. Arch Intern Med 2010; 170: 1857-1858.