Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Mat for hjertet!: Dobler risikoen

Ifølge en undersøkelse utført ved Harvard School of Public Health fant de at man ved å bytte ut bare 30 kcal karbohydrater hver dag med 30 kcal fra transfett, førte det til en nesten doblet risiko for hjerte- og karsykdom.

Annonse

Undersøkelser fra samme studie viser at man ved å bytte ut 80 kcal karbohydrater hver dag med 80 kcal umettet fett, ble sjansen for hjerte- og karsykdom redusert med 30-40 prosent.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon kan 500 000 dødsfall i året (på grunn av koronar hjertesykdom) tilskrives inntak av transfett. Derfor er det et viktig mål for Verdens helseorganisasjon å fjerne industrielt fremstilt transfett fra den globale matforsyningen innen 2023.

Les også: Ønsker å fjerne transfett fra den globale matforsyningen

  1. Helsedirektoratet: Nasjonale retningslinjer: Forebygging av hjerte- og karsykdom www.helsedirektoratet.no
  2. Helsedirektoratets kostråd www.helsedirektoratet.no
  3. CDC: Preventing heart disease: Healthy living habits www.cdc.gov
  4. CDC: Heart disease behavior www.cdc.gov
  5. The American Heart Association: Diet and lifestyle recommandations www.heart.org
  6. Mayo Clinic: Heart healthy diet: 8 steps to prevent heart disease www.mayoclinic.org
  7. de Souza RJ, Mente A, Maroleanu A, et al. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015;351:h3978. Published 2015 Aug 11. PMID: 26268692 PubMed
Annonse
Annonse