Mat for hjertet!: Dobler risikoen
Ifølge en undersøkelse utført ved Harvard School of Public Health fant de at man ved å bytte ut bare 30 kcal karbohydrater hver dag med 30 kcal fra transfett, førte det til en nesten doblet risiko for hjerte- og karsykdom.
Annonse
Undersøkelser fra samme studie viser at man ved å bytte ut 80 kcal karbohydrater hver dag med 80 kcal umettet fett, ble sjansen for hjerte- og karsykdom redusert med 30-40 prosent.
Ifølge Verdens Helseorganisasjon kan 500 000 dødsfall i året (på grunn av koronar hjertesykdom) tilskrives inntak av transfett. Derfor er det et viktig mål for Verdens helseorganisasjon å fjerne industrielt fremstilt transfett fra den globale matforsyningen innen 2023.
Les også: Ønsker å fjerne transfett fra den globale matforsyningen
Referanser
- Helsedirektoratet: Nasjonale retningslinjer: Forebygging av hjerte- og karsykdom www.helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratets kostråd www.helsedirektoratet.no
- CDC: Preventing heart disease: Healthy living habits www.cdc.gov
- CDC: Heart disease behavior www.cdc.gov
- The American Heart Association: Diet and lifestyle recommandations www.heart.org
- Mayo Clinic: Heart healthy diet: 8 steps to prevent heart disease www.mayoclinic.org
- de Souza RJ, Mente A, Maroleanu A, et al. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015;351:h3978. Published 2015 Aug 11. PMID: 26268692 PubMed