Mat for hjertet!: HDL og LDL
LDL er betegnelsen på det dårlige kolesterolet som kan tette blodårene dine, mens HDL er betegnelsen på det gode kolesterolet som frakter kolesterol fra blodet og tilbake til leveren. Når kolesterolet blir fraktet tilbake til leveren, reduserer det risikoen for at overflødig kolesterol blir "dumpet" i koronararteriene.
Annonse
Med andre ord, jo høyere HDL og lavere LDL, dess bedre.
Referanser
- Helsedirektoratet: Nasjonale retningslinjer: Forebygging av hjerte- og karsykdom www.helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratets kostråd www.helsedirektoratet.no
- CDC: Preventing heart disease: Healthy living habits www.cdc.gov
- CDC: Heart disease behavior www.cdc.gov
- The American Heart Association: Diet and lifestyle recommandations www.heart.org
- Mayo Clinic: Heart healthy diet: 8 steps to prevent heart disease www.mayoclinic.org
- de Souza RJ, Mente A, Maroleanu A, et al. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015;351:h3978. Published 2015 Aug 11. PMID: 26268692 PubMed