Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Peanøttsmør - er det sunt?: Dårlig rykte

Men selv om peanøttsmør inneholder mange sunne vitaminer og mineraler, inneholder det også en betydelig mengde kalorier.

Er det derfor et pålegg som også blir sett på som nei-mat?

Annonse

- Peanøtter og peanøttsmør blir ofte oppfattet som mindre sunt. Men peanøtter er like sunne som andre nøtter, sier Rachel Brown, professor i ernæring ved University of Otago i New Zealand, til BBC Health6.

Mandelsmør oppfattes kanskje som et sunnere alternativ, men det kan være fordi det er et nyere produkt. Peanøttsmør har et mindre sunt rykte, fordi det historisk sett inneholder andre ingredienser som palmeolje, sukker og salt.

Samtidig er det enkelte studier som ikke finner fordeler med peanøttsmør:

En populasjonsstudie fra 2015 konkluderer met at å spise nøtter var knyttet til lavere nivåer av diabetes, mens peanøttsmør ikke var det.

Les om studien her

- Vi vet at jo mindre mat blir bearbeidet, jo sunnere er den generelt. Men prosessen med å gjøre nøtter om til nøttesmør - som innebærer å steke og male nøttene - er likevel minimal, sier professor Kevin Whelan ved King's College London. til BBC Health.

  1. https://www.webmd.com/diet/peanut-butter-good-for-you#1
  2. https://www.healthline.com/nutrition/is-peanut-butter-bad-for-you#TOC_TITLE_HDR_3
  3. Jiang R, Manson J, et.al. Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. JAMA 2002. doi:10.1001/jama.288.20.2554 DOI
  4. Patterson E, Wall R, et.al. Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. J Nutr Metab . 2012. doi:10.1155/2012/539426 DOI
  5. Johnson G, Fritsche K. Effect of dietary linoleic acid on markers of inflammation in healthy persons: a systematic review of randomized controlled trials. J Acad Nutr Diet 2012. doi:10.1016/j.jand.2012.03.029 DOI
  6. https://www.bbc.com/future/article/20210225-are-nut-butters-bad-for-your-health
  7. Baer D, Gebauer S, et.al. Walnuts Consumed by Healthy Adults Provide Less Available Energy than Predicted by the Atwater Factors. The Journal of Nutrition, 2016. doi:https://doi.org/10.3945/jn.115.217372
Annonse
Annonse