Fjærkre versus rødt kjøtt
Forskerne justerte for faktorer som alder, høyde, vekt, rase, familiehistorie med brystkreft og røyking. De identifiserte 2380 tilfeller av brystkreft i løpet av de 20 årene oppfølgingsperioden varte, og brukte en statistisk modell for å beregne brystkreftrisiko for kvinner med ulike dietter.
Ved hjelp av den statistiske modellen anslo forskerne også en slags steg-for-steg-økning; at jo mer rødt kjøtt kvinnene spiste i ung alder, jo større var økningen i risikoen for å få brystkreft i løpet av 20 års perioden.
Les også: Kost og forebygging av sykdom.
Et høyt inntak av rødt kjøtt ble funnet å gi 22 prosent økt risiko for brystkreft. Hver ekstra porsjon per dag av rødt kjøtt var assosiert med en 13 prosent økning i risikoen.
I kontrast til dette fant forskerne at om kvinnene erstattet rødt kjøtt med fjærkre ved ett av de daglige måltidene, ble brystkreftrisikoen redusert med 17 prosent.
Forfatterne konkluderte altså med at et høyt inntak av rødt kjøtt i tidlig voksen alder kan være en risikofaktor for brystkreft. Det å erstatte kjøtt med en kombinasjon av belgfrukter, fjærkre, nøtter og fisk, kan redusere risikoen.
- Farvid M, Cho E, et.al. Dietary protein kilder i tidlig voksen alder og brystkreft forekomst: prospektiv kohortstudie. BMJ 2014. dx.doi.org
- www.nhs.uk