Rødt kjøtt og brystkreftrisiko: Vil ikke endre kostanbefalingene
Professor Tim Key ved University of Oxford sier til BBC Health, som har omtalt studien, at koblingen mellom brystkreft og rødt kjøtt er for svak til å endre på kostholdsanbefalingene.
Men han sier at kvinner kan redusere risikoen for brystkreft ved å opprettholde en sunn vekt, drikke mindre alkohol og være fysisk aktiv, og at det ikke er en dårlig idé å bytte litt rødt kjøtt - som er knyttet til tarmkreft - til fordel for hvitt kjøtt, bønner eller fisk.
Dette var en stor befolkningsstudie med en lang oppfølgingsperiode. Likevel har den noen begrensninger. Blant annet var studien basert på spørreundersøkelser, og man vet ikke hvor nøyaktig deltagerne rapporterte om kostholdet sitt. Selv om forskerne justerte for ulike faktorer som kan ha innvirkning på resultatene, kan det være andre hensyn de ikke har tatt. En kan ikke ut fra denne studien konkludere med at rødt kjøtt alene øker risikoen for brystkreft.
Les også: Vær forsiktig med alkohol
For å prøve og redusere risikoen for kreft generelt, bør man følge et sunt, balansert kosthold med mye frukt og grønnsaker, og lite mettet fett og sukker. Samt begrense alkoholinntaket og drive fysisk aktivitet i tråd med anbefalingene.
Les også: Kreftforebygging med et sundt kosthold
- Farvid M, Cho E, et.al. Dietary protein kilder i tidlig voksen alder og brystkreft forekomst: prospektiv kohortstudie. BMJ 2014. dx.doi.org
- www.nhs.uk