Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Skal du kutte ned på sukkeret?: Ulike typer sukker

Sukker

Hvis du skal kutte ned på sukkeret, må du lese etikettene bak på matvarene, for sukker kommer i mange ulike forkledninger. Blant annet:

  • Druesukker - også kalt glukose. Glukose er en vanlig sukkerart som i lange kjeder danner stivelse. Stivelsesholdige matvarer som brød, ris og pasta brytes ned i tarmen og fører til frigjørelse av store mengder glukose som suges opp til blodbanen.
  • Fruktose (Fruktsukker (fruktose) er en av de enkle sukkerartene og finnes i mange matslag. Finnes i frukt. Selv om fruktose ikke påvirker blodsukkeret direkte, omdannes det til glukose i leveren og kaloriinnholdet kan føre til at du legger på deg. På grunn av dette er fruktose av mange ikke ansett som et egnet søtningsmiddel for personer med diabetes)
  • Honning
  • Lønnesirup
  • Agave sirup
  • Invertsukker (eller spaltet rørsukker (sukrose) består av like vektdeler glukose og fruktsukker (fruktose). Det er hovedbestanddelen i naturlig honning).
  • Maltose (Maltose er mest vanlig i malt, og gir f.eks. vørterøl den søte smaken).
  • Melasse (den brune tyktflytende væsken som blir igjen når sukkeret er utvunnet fra sukkerroer og sukkerrør. Melasse inneholder cirka 60 % sukker)
  • Sukrose (Rørsukker, sukrose eller sakkarose er et sukker som utvinnes fra sukkerrør eller sukkerbete. Som søtningsstoff i matlaging er rørsukker så utbredt at det refereres til som «vanlig sukker» eller i dagligtale bare som «sukker». Sukkeret raffineres til handelsvarene råsukker, farin, raffinade og melis.)
Annonse

Les også: Aspartam - kunstig søtningsmiddel

Annonse
Annonse